Saturday, July 7, 2012

Optimis itu perlu untuk Biologist!

Hari ini disebabkan kesibukan & keghairahan mencari baju raya, tak terbuat part Literature riview Final Year Project (FYP). Haish, ok, nak kaitkan dgn tajuk entry, sememangnya sy kurang ariff utk bahagian itu. Sy berpendapatan, sy akan tanya rakan-rakan lain terlebih dahulu Oi AYAT SKEMA  hoho Erm atleast target nak buat sedikit research pasal jurnal berkaitan tp, Allahurabbi.. tak terbuat jugak Ergh! =,='' huh Petang tadi terima panggilan dr seorang rakan, dan katanya dia telah pun menerima tawaran dari seorang lecturer USM utk jadi student master ji beliau. Oh! so ohsem! dan itu sebenarnya merupakan 'a dream' utk setiap student degree yg sedang bersesak-sesak mencari tempat utk persue study especially utk kursus yg kami ambil ni.

Sarjana muda Sains Biologi (Oh muka bangga) :O merupakan kursus yang sangat luas, umum, 'general' (translate utk banyakkan perkataan), tidak khusus, serta merangkumi banyak lagi 'gy' gy' yg lain seperty microbiology, ecology, genetic, biotech, entomology ..gy, ..gy etc. Jadi, bidang ini memerlukan further study utk akhirnya, kita get attach pd bidang yg kita minat! One of my admired lecturer, Dr Wahizatul Azmi, merupakan seorang entomologist (Researcher dlm bahagian serangga, termasuk entomology for criminal) How great! isn't? :D I m so excited to know this! Dan ramai lagi lecturer-lecturer sebenarnya orang yg hebat dlm bidang biology ni seperti Dr. Cha(genetic), Dr. Azna(horshoe crab), Prof Fendy(microb). Wah wah! Semua sudah berjaya 'reach' bidang khusus masing-masing. Dan itulah yang menjadi impian, puncak kegemilangan, tonggak jaya dan macam macam lagi istilah seangkatan, bagi biologist-biologist yang bakal menempuhi tahun akhir di UMT sekarang ni! 




HOHO Tapi tercapai atau tidak, Allahualam. Dan inilah yg menerjah ke fikiran, merunsingkan sy sepertimana sebelum ini. Namun, dulu-dulu, bila sy fikir semua it ends with nothing actually, and its even reach up to no point. Cuma memenatkan saya Heh =,= It just that, sy pujuk hati sy yg resah gelisah ini dgn keyakinan tak bertepi pada Nya. =') Ya, cuma itu satu-satunya jalan keluar. Allah knows the best! Allah lah yang karang cerita, aturan hidup utk setiap yang dijadikannya. Sy mesti yakin! Optimis! Hoh! Hurm. Jadi lebih kurang 2 jam 43 minit 13 saat td, sy tanya beberapa sahabat yg online. Tentang itu. huik~ Dan mereka, sama seperti sy. Situasi yg sama. Apa yg membezakan, persepsi masing-masing. Melihat semua itu, positif atau tidak. Atau takut sorang-sorang? Hoho (Maybe, Sy lettew) 


Tadi, My old rumate pun ada td online di Facebook. Jd sy tanya, pasal plan masa depan, nak sambung master? She said, Kalau ada rezeki, insha Allah. Hurm (Xpuas hati) i asked, Any backup plan? Krikkk krikk (bunyi cengkerik) She said, Kerja dulu, kumpul-kumpul duit, bayar duit PTPTN hoho as simple as that? I mean, sh s being optimistic about what sh having, what sh s goin throo in her life now. Or maybe sh oredy think bout it so many times before this, so now sh quit, and move ahead Huhu Then, there got somthing we talked. huhu but my conferens with my dear friends, all make me feel so much better. And another friend did say, 'Jangan risau ida, fokus sekarang utk LI dan FYP sahaja. Insha Allah, dipermudahkan, ada jalan untuk kita, Dia tahu yg terbaik utk kita'. (Ohh muka bahagia) Ya, its a great feel when u had had sumthing heavy in your mind, that u keep and keep it, lastly, u speak out it, throw it out!! HOH what a feel! Like a 1 tone burden have it taken away from your head. Wahhh ^o^ Mungkin persoalan itu, akan menjengah d fikiran lagi in future, and op kos, over and over again =,='' but at at least i know how to deal with it now on, hiyyarkk! Khalida, You just go with the flow. Have faith in Him. Hokay? Hokay! (Sendiri tanya, sendiri jawab) :P Hoyeaahh! Optimis! Go go go! 

No comments: