Monday, May 12, 2014

Murid-oh-murid!

Wahh hari hari berlalu dengan penuh dugaan dan cabaran :O Tapi Alhamdulillah bila dihitung-hitung, antara musibah dan nikmat yang dikurniakan.. nisbah kesulitan yang dilalui terlalu lah kecil rasanya, jadi bersyukur la sebanyak-banyaknyaa ^^ 

Hari ni adalah hari Isnin, 12 Mei 2014. Hari sekoloh macam biasa, pelajar-pelajar kesayangan ku masih lagi exam. nahhh, lusa exam payper Chemistry, mystudent kelas 5B request untuk buat kelas tambahan. haa turun ke SMK Padang Midin lagi lah awal pagi esok. tapa lah, cekgu tak kesah, asal anak murid cekgu dapat ilmu, prepare untuk exam satg ^^ *okay macam bajet baik je ayat tu. haha. Dan satu lagi termasuk dlm top to-do-list, nak siapkan kad hari guru. *ehhh awat cekgu yang buat kad hari guru? ==' Sebenarnya tiap tiap kelas kena buat satu kad hari guru, ada pertandingan kad hari guru paling kreatif. haaa gue terus bersemangat dong! dah lama rasanya tak buat hasil-hasil seni kreatif lagi inovatif nih. haaa 2 hari dah stay kat sekolah untuk buat kad dengan my student, aka murid-murid kelas Tingkatan 2 Fikri, kelas yang sy diamanahkan untuk pegang ni. Alhamdulillah dah hampir siap, tunggu last-last touch up skit, plannya lepas kelas tambahan esok, nak sambung buat skit lagi. haaaa mintak mintak laa menang, aamin. hihi. kalau tak menang pun, tapa la tadak rezki, anggap peluang buat kad sama-sama tu adalah satu precious moment untuk bersama eratkan silaturrahim antara murid2 gue dan guru kelas depa ni :)) Baru kenal dengan budak-budak ni: Wi'am, Ebby, Jannah, Adaa, dan ramai lagi :DD


Sepanjang jadi cekgu ni, dah mula kenal dengan murid-murid. Masing masing dengan ragam yang pelbagai. Ada yang suka karoke, yang suka tidor dalam kelas (masa cekgu stat ajar kat depan, hah! konfem tido dia!). Lagi, yang suka cakap-cakap dalam kelas, even cekgu ngajar pun, buat tak kesah *sigh (_ _)zz jenis yang buat cekgu macam geng, macam macam lah. haih budak budak. (~,~) Kadang -kadang konfius, nak buat garang ke, nak buat baik dengan diorang ni. Buat garang kan, depa jadi takut, nak belajar jadi macam kena paksa paksa. Buat baik, dalam satu kelas tu, tak semua nak belajar, jadi bila kita buat baik, haa siap ah. Naik toncang dia. Yang jadi mangsanya, yang nak belajardan cekgunya huhuh. At times, yes cekgu memang kena bertegas. Ada masa boleh layan, ada masa, hah! jangan harap. Masa belajar uoll kenal belajar okeh. Grrr. Geram plak ingat murid yang bising-bising waktu kelas, waktu yang out of control. Penat betul nak melayan heh. ==' Nak buat macam mana, budak budak 13-18 tahun kan, fizikal mental depa tu cergas, nak kena balance dengan kesediaan n kesungguhan belajar atau pun tak aje. Yang ok tu, haa insha Allah takkan bg beban kat cekgu. Depa pandai kontrol diri, have full respect kat cikgu, dan gunakan kecergasan diorang tu ke jalan yang betul, iaitu ke sekolah, untuk satu tujuan sahaja,  BELAJAR! (^^)/ yahh. gambatte! huhui Tapi yang kurang minat nak belajar, haaa kecergasan diorang lah yang buat cekgu cekgu ni pening. Masuk bilik guru je, mesti masing masing bercerita pasal kerenah murid masing-masing. -,-'


Tapi kadang tu, cerita cerita dari mulut cekgu ni semualah yang jadi hiburan dalam bilik guru tu hehe >.< Haritu, Ustza Zaki cerita ad budak Tingkatan 3, perempuan, nak lari dr rumah. Al kisahnya, siap tinggal note lagi mcm dlm drama-drama. Bunyinya, 'Jangan cari ambe, sehingga ambe umur 20 tahun'. Ok, klimaksnya bila Ustaz bgtau, paginya keluar rumah, petang tu dh balik. haha. mau tak gelak sakan cekgu-cekgu. kiki. Dan begitulah seterusnya, macam-macam kisah budak-budak nih. huhu. Penat seorang guru adalah muridnya, dan bahagia seorang guru juga adalah muridnya. Yes :) Dalam letih fikir, layan depan ni, kdg2 depa juga lah yang memberi senyuman kat kitaa :) Apa pun, paling penting, amanah yang diberikan terlunas, dan ada keberkatan disisi Nya insha Allah. beberapa hari lagi Hari Guru. Sekarang baru rasa aura, sense tu.. <3 tadi awal awal lagi ada pelajar wish and I was like.... berry berry touched! :') Andso happy to hear that :') taktahu lah kenapa huhu. Its a.. 'guru-murid bonding' <3 no one can understand, no one can describe. hii Terima kasih anak muridku :') *ehem takkan wish je. ahaha. err. Ok, dah nak magreb. tiba-tiba petang ni rasa nak membebel walaupun ketiadaan topik (==') till then. Jom solat maghreb dan ngaji yukk! :D


Thursday, May 8, 2014

Exam exam exam! hoho

Masuk minggu pertama bulan Mei 2014, musim exam menjelma. Itulah di sekolahku, SMK Padang Midin :3 Pelajar fom 5 dah mula stat exam, diikuti dengan pelajar fom 4, fom 1 2 3. hah, masa ni sebenarnya juga masa 'rehat' bagi cekgu selepas beberapa minggu penat memerah keringat untuk mengajor budop budop ni huhu. Harap-harapnya berkat penat cekgu-cekgu, anak anak sekalian boleh jawab exam dengan cemerlang gemilang dan terbilang ye wewee :3


Pagi exam yang pertama, okay tengok jadual skit, kelas 5B. ahh kelas budop baik. rilek skit hihi jalan jalan sengih sengih kat orang sekelililng akhirnya sampai lah didepan pintu. dengan muka konfiden, melangkah masuk. student pun tanyaaik cekgu dop bawak payyyper exam ke? aaaa ==' okay. mana kertas exam! :O :O kurang 5 minit lagi exam dah nak mula uhuu. cari cari merentasi blok blok akhirnya jumpa. rupanya duk elok tersusun rapi di bilik cetak tunggu orang mai 'pinang' dia. ==' lepas berkejaran ke kelas 5B semula, aaa lega akhirnya selamat bagi payyper, akhirnya depa mula menjawab dengan bahagianya. fuhhh. lega lega. masa berlalu perlahan. mata mulai redup. (_ _)zz err ingatkan best jaga exam, tapi bosan juga ya. sunyi sangat kelas. kuperhati satu satu wajah. ada yang masih meniti dibibirnya bait doa. ada yang kelihatannya muka konfiden, mungkin soalan spot kena kot :3 ada yang stat jawab terus lentok, mungkin terlebih tidor semalam ==' huhu macam-macam ragam. 

Ok, next kelas. kali ni Alhamdulillah tak berlaku kesilapan sebelumnya, payyper exam ambik awal2 lagi dan terus masuk ke kelas utk stat exam lepas lepas rehat. OK, ini mungkin sedikit mencabar. Lepas rehat. Waktu klimaks pelajar pelajar SMK Padang Midin berkeliaran di kawasan sekolah, menyanyi girang, ke sana ke sini tanpa arah tujuan ==' Yang penatnya cekgu depa ni laaa. Masuk kelas, separuh kelas masih ada kat luar. Ada yang tidur, yang bergosip. Ehhhh helouollstanak exam ka? haiya ==' Kalau ditanya sepatah, haaa siap. memang kenalaa, kadang-kadang pelajar yang dalam kategori agak nakal ni buat cekgu cekgu macam geng dia jaa. boleh gurau senda, boleh usik, boleh buat maen-maen. dalam hati ni. erghhh nak je kena hempuk budak ni. haha, adakah semua cekgu berfikiran begini? ==' masa berlalu, exama pun bermula. ok, tadi angpa happy happy naa. stat exam janahhh muka sedih semua. kiki ada yang muka berkerut, muka sedih monyok, menjeling jeling manja kat kawan sebelah, haaaa paling parah yang tidoq sampai mengangaa! :O okay, memang pecah rekod. masa sekolah dulu, mmg susah nak jumpa scene tidor waktu exam, tapi kat sekolah ni, espesli yang nakal-nakal skit, haa time ni depa duk baik punya tidoo. kumpul tenaga kot, nak kembali cergas bila habis exam -,-' 

Lepas exam, orang hantar payyper, diorang pun hantar.Tapi yang sedihnya, mereka mereka ni hantar kertas jawapan kosong.. ==' KOSONG. Seriusly? Yes seriusly. Mula mula memang terkejut. tapi bila dah hampir seminggu exam ni, boleh baca dh trend student kat sini. Benda tu dah jadi kebiasaan. Ya Allah, bayangkan hantar kertas kosong. Markahnya nant, pun telor ayam lah jawabnya ==' perasaan mak ayah mereka ni macam mana? Hmmm. Sedihnya :( Sedih, tak tahu kenapa. Mungkin sense sebagai seorang guru? Entah. Baru baru ni dalam mesuarat, ada sebut tentang hal ni. PElajar yang tidor, masa exam, letak kat luar meja diorg. Biar exam kat luar kelas, kalau nak tidor biar semua org orang tengok. huhuu. Ingatkan main main jah


Esoknya, haha Memang betul! >.< Ada pelajar tu memang monyok, masam sgt muka sbb dia sorang je duk exam kat luar. Perasaan ni, mula mula rasa geli hati sgt (sbb muka budak tu klaka). huihui Tapi lama lama.. terfikir, kalau skrg ni cekgu pun singkirkan dia, macam mana lah nanti masa depan dia. Adakah dia akan terus disingkirkan. walhal ketidakbolehan untuk jawab peperiksaan tu, boleh jadi sebab sebab luaran yang lain, bukan pelajar tu sendiri. hmm. berfikir sendiri. Cekgu nak buat apa lagi, untuk awak semua? :( Cekgu tak mampu tolong, melainkan awak tolong diri awak sendiri. Hmmm. *termenung kira bintang dilangit. Coretan kali ni, tatau la tujuan apa. tapi rasa nak menulis pasal ni. pasal anak anak muridku. huhuu. Yang kelas depan tuokaylah. Yang kelas belakang skit (maaf ckp), hmm. Selalu terfikir, nant macam mana lah depa ni. Ada yang memilih untuk begitu, terus mundur. Ada yang baik, tapi dari segi pelajarannya sedikit ketinggalan. Dari segi nak membantu, yang cekgu mampu hanya sekadar kata-kata, nasihat, dan dorongan. Hmm. Maafkan cekgu :( *teringat beberapa wajah pelajar. Cekgu sentiasa doakan awak semua berjaya dunia akhirat ya. insha Allah, Allah akan bantu mereka yang berusaha, berjihad dijalan ilmu :)

----------------------------- G.A.M.B.A.T.T.E! (^^)/-----------------------------

Monday, May 5, 2014

Cekgu Khalida :3

As salamualaikum. Akhirnya kembali menulis blog selepas last post pada Oktober/November 2013. Err 8 bulan kemudian? ==' Sebenarnya rasa nak menulis tu sentiasa membara dalam diri, adaaa ja benda nak tulis. Apa yang berlaku hari-hari, apa yang buat sedih, marah meletop! (kebabommm) dan macam macam lagi. Rasa nak sangat coretkan disini, so that one day, bila saya baca sekali lagi, saya tahu, all this while I ve been so strong :') Allah dah uji saya macam-macam, perjalanan yang macam mana dah saya lalui, but now I survived! yeay I did it! :D :D :D Dan bila baca semula apa yang pernah saya lalui, perasaan meletup-letup dalam diri tu, its become one of the funny thing yang menggeletek hati sebenarnya ==' Buat diri terfikir semula, errr aku macam tu ke? Bila marah, bila bad mood, bila tak rasional o_O Nak nak tulis, tapi mood tak mai mai ==' Hari ni pun, sebab kebetulan tertidor awal jam 8:30 malam, tup tup terbangun semula, semua dah tidoo (_ _)zZ



Wokeh. What happen to me recently. One few big things took place in my life was, being a teacher! Again! :D Selepas jadi Guru Sandaran Tidak Terlatih (GST? GSTT :P) di SK Paloh buat kali pertama kalinya, sekarang jadi guru di Sekolah Menengah Kebangsaan Padan Midin (SMKPM). Sekolah yang tak pernah terlintas di fikiran untuk jejak kali, tiba2 ditakdirkan untuk menjejakkan kaki ke sana. And it was my dad old school :) First time mai pun dengan ayah, and the next day, kami p kedai kereta. ihiikkkk. (Okay tak payah gedik sangat) ==' Selepas sekian lama, akhirnya mydaddy tergerak hati untuk bawak saya ke kedai kereta. Dekat setahun rasanya dok bodek2 tapi mydaddy tak layan pun :( sebab ap.. sebab considering saya belum lagi ada pekerjaan tetap, cuma buat bisnes kecil-kecilan sahaja..jadi macam tak kuat untuk bayar kereta bulan2 (I suppose) huhuh. Tapi apapun at time, I realize, yang Allah tetapkan itu yang terbaik. Sesuatu tu, kalau ditakdirkan jadi milik kita, cepat atau lambat pasti akan jadi milik kita :) And yes, akhirnya Myvi SE Ozzy 1.3 menjadi milikku (err tak jugak, bayar bulan bulan selama 9 tahun dulu wokeh haha) =='

One thing yang saya sedar bila jadi cikgu ni ialah, betapa selama ni saya pentingkan diri :( sebab apa statement gini? sebab I just realize how my parents gumbira sakan bila saya menerima lamaran untuk jadi cikgu. I mean, saya tak sedar, mymommy daddy betul2.. nak saya kerja, keluar rumah dan buat sesuatu. Bila saya duduk rumah, bisnes kek, bagi depa saya sedang 'membajai kebun anggur' aka menganggur uhuk3 well you know, parents sentiasa inginkan terbaik untuk anak-anak. And yes, depa betul2 seronok, gumbira atlast saya berlembut untuk terima. Sebelum ni, saya selalu cakap, takmo lagi, nak fokus bisnes dulu bla3. Entah kenapa, at one point, I just realize something is just not right. Allah gerakkan hati, 'daaa cuba kali ni jangan selfish sangat, fikir mak ayah, kalau mak ayah dop redho, berkat pun tadop dalam apa2 yang kita buat'. Dan pada masa tu juga, saya terbaca satu baris ayat dalam buku 'Bawa Hatimu kepada Tuhan' (beli tahun 2013, sapa sekarang dok khatam ag urghh), baris ayat biasa, tapi sentapnya luar biasa 'Redho Allah, bergantung pada redho ibubapa'. ada beberapa lagi ayat, tapi mcm panjang and macam malas nok tulis hihi >..< ap pun, sy rasa waktu tu baru sy betul betul ambil serius. Then sy fikir, apa salahnya korbankan atau secara tepatnya, tangguhkan dulu cita-cita untuk happiness mak ayah <3 <3 <3 And yes, saya buat keputusan yang tepat, pada masa yang tepat. My mom, dad really happy. And I can say, tak pernah saya tengok my parents happy that way, macam happyy menerima berita akan terima menantu.. eheh? >..<



Aaa, dan masa tu jugak, saya sedar, bila kita ketepikan kepentingan kita untuk mak ayah, berkorban sesuatu untuk mereka, Allah gantikan dengan sesuatu yang sangat priceless <3 Keberkatan, kemudahaan dalam urusan lainnya. Pada saat sy terima jadi cikgu SMK Padang Midin, saya tahu bukan senang, payah. dan lama plop tu (9 April-6 Julai 2014) ==' Namun ku gagahijua.Kalipertama sy jejak kaki ke sana, macam macam benda sy bimbangkan, sy fikir. Tapi Alhamdulillah, satu demi satu dipermudahkan :') Everyday I pray dan betulkan niat, yang setiap hari sy ke sekolah, mudah mudahan sy mampu ajar dengan baik, semoga sampai ilmu kat anak-anak murid. Tak kesah kena korban tenaga, masa sekalipun. Mudah mudahan gaji yang diterima tu berkat.. insha Allah.. Diringkaskan cerita, datang pula cabaran baru selepas 2 minggu masuk ke sekolah tu. Saya ditugaskan untuk ganti guru subjek Kimia/Math form 4/5 >..< Minggu seterusnya berlalu dengan, urm, pening pakej sekali dengan sakit kepala mungkin ==' Fikir macam mana nak galas tanggungjawab dan amanah yang berat ni :( aaa, disaat sy dapat berita jadi cg kimia/math ni, adalah saat yang sama mybaby mylove myvi ozzy sampai ke perkarangan rumah ku <3 <3 Mungkin Allah takdirkan hari yang sama, untuk up skit semangat kot. hehe >.<

Hari hari berlalu, hinggalah hari ini 6 Mei. Cepat jaa masa berlalu. Hampir sebulan sudaa bergelar guru. Walaupun sekadar guru ganti. Tapi perlahan lahan mula jatuh chenta dengan kerja ni :) Mengajar tu best, yang kurang best kerja admin (contohnya meng'kacip' kertas exam, tulis rekod pengajaran hari2 etc) huhu. Dan pada masa yang sama, saya rasa dh mula adapt dgn persekitaran form 4/5 ni. Its like, seeing myself 5 years backward. Rasa dekat dengan jiwa mereka, rasa macam tahu pengajaran yang macam mana yang preferred by them (err ke perasan ni) kiki. Oppss, awas! Teacher is teacher! Takboleh bagi can noo. Profesional. Jangan terlebih jadi kawan  dgn anak-anak murid, nant depa selesa, kurang hormat+hilang sense nak belajar. naahhh, pesan sahabat guru. insha Allah.. masih banyak kena belajar ni. hmm. Khalida, kuat ya. see, sampai sekarang still survie walaupun macam-macam surprise menerjah mai kot mana sekali pun. Allah, kuatkanlah hati insan kerdil ini, supaya aku mampu bertahan, biar diuji payah, biar didatangi ujian sebesar gunung Kinabalu sekalipun. Permudahkanlah, berkatilah perjalanan hidupku. Janganlah dibiar aku sendiri :( Aamin. Okeng masa untuk tidor, gosok baju, esok sekoloh tu Cekgu Khalida :3