Saturday, February 9, 2013

Semangat baru!


Jam 1.40 pagi, 10 Februari. huihui sedang semua orang di dalam rumah enak diulit mimpi indah, mata masih belum nak pejam. isomnia, isomnia. kepayahan dalam tidur pada waktu malam, akibat terbiasa stay up, tidur siang dan apa-apa yang sewaktu dengannya. haih semalam tak boleh tdo, ha siangnya pagi-pagi bila semua org dah bangun, baru masa tuh mata nih rasa berat sangat nak tidor, haa terbalik dah jawabnya. dan sekarang dalam usaha nak normalkan balik my sleep biological clock (-.-) Tadi pergi dapur, haaa nak buat aktivit berat lah sikit, dengan harapan mudah rasa ngatuk, dan at least dapat ringankan beban mymom tolong bersihkan dapur, basuh pinggan, cuci-cuci, mop lantai, bersihkan oven.. hah! puas hati! yeah! what a great feeling :D 

Dah kemas dapur, then kumpul baju untuk persiapan pergi sampling pada 11 feb 2013. Tadi penyelia post dekat facebook, nak kena ada di lab umt pada jam 9 pagi. phew, maknanya esok dah semua kena kemas-kemas barang, kemas kini logbook, kasut, selipar, baju semua esok semua kena dah ada dalam bagpack. ha, insha Allah semua nya dipermudahkan. Rasa tak puas lagi cuti ni haa, tapi demi fyp, demi keutamaan yang perlu diutamakan, ku korbankan cuti ini. huhu lagipun, cuma 4 hari, anggap je satu percutian di sekayu waterfall, dan boleh ambil peluang nih untuk kenal-kenal orang, tenangkan fikiran. hoh, barang-barang tiba-tiba rasa macam banyak lagi tade. sebahagianny amasih ada di umt. kena rancang betul-betul perjalanan nih! Pagi isnin, jam 7 lebih bertolak ke umt, kemas-kemas barang, dan jam 8.45 pagi centu dah boleh gerak dgn kak afny menuju ke lab untuk ambil sweep nett. Harap segala-galanya berjalan dengan lancar. Ameen Allahumma Ameen!


Betul-betul bertekad nak mulakan semuanya balik! Nak betulkan kesalahan hoh! kemong, you can do it! fyp, ini kali pertama dan kali terakhir. nak buat yang terbaik! (>.<) Buka semester nanti nak minta maaf dgn sv dan co sv, nak study jurnal manyak-manyak.. dan dan lebih komited! Semester akhir bergelar mahasiswi di UMT, i want do my really really best! Pointer, baiki selagi boleh. Skor betul-betul, fokus and never lose sight on whats really important. insha Allah! hoho keh, sekarang, nak choba untuk tido, tengoklah boleh ke tak. huhu harapnya boleh. zZz

Friday, February 8, 2013

Take the lessons and move ahead!

As salamualaikum! 9 Februari 2013. Wah, sekejapnya masa berlalu. Rasa macam baru semalam terdengar-dengar lagi  bunga api, mercun dan sebagainya untuk sambutan tahun baru 2013. Tup tup dah nak tahun baru cina. wuwu keh, hari ni, akhirnya ada masa, ada kekuatan dan ada kerajinan untuk menulis entry berkenaan presentation progression tempoh hari. huhu Sejak 3 feb, dah balik UMT untuk buat persediaan bagi presentation. Waktu tu, siapkan slide, study berkenaan data, baca jurnal balik, ulangkaji apa2 yang patut. Puas cuba mengatur temujanji dengan penyelia, namun kebetulan beliau sibuk dengan urusan lain. Terkapai-kapai, terkontang-kanting. Ingatkan cuma saya sorang yang mengalami nasib yang sama, rupanya beberapa rakan lain pun sama. Ada yang penyelia outstation dan memang tade sepanjang proses persediaan progression ni berlansung. huhu Jadi pandai-pandai lah kami survive dalam waktu yang genting nih. hoho *kesat peluh. Think positive, think different! kemong, go go girl!


Dengan rakan satu penyelia pun, Kak faz, puas mengatur hari, tapi selalu cancel date. Cuma pada hari selasa, Alhamdulillah dapat mengatur pertemuan dengan student Master yg sebelum ni memang banyak tolong, iaitu Kak afny. Dia tolong aturkan data, ajar cara guna software, dan check slide. Katanya banyak sangat yg saya letak dlm slide, dan patut kurangkan lagi. Untuk seketika, rasa lega. Terfikir nak jumpa co penyelia, tapi teragak-agak, tak tahu kenapa. Takut, malu (sbb sebelum ni jum 2 3 kali je), semua ada. Last-last, tade kekuatan nak pergi. Berdikari atas kaki sendiri waktu tu, dan tawakal *Phew~

Hari-hari berlalu. Hati tak tenang, saya sendiri tak tahu kenapa. Susah nak describe. Beberapa tak dapat tidur malam (ehek, tidur siang lah tu!) hui Mungkin sbb tak dapat jumpa penyelia, tak dapat jumpa kak faz dan beberapa sbb lain. hurm Malam akhir sebelum presentation, saya dimaklumkan oleh seorang sahabat,co sv sy akan hadir pada hari presentation untuk tengok presentation student co beliau. Allahurabbi. Rasa sesak dada tiba-tiba :[ saya tak dapat gambarkan perasaan, tapi saya dapat rasakan presentation sy nanti is not going to be good. saya dapat rasakan. it s a hunch, and there s always a hunch bedore any important days taking place in my entire life. Apa pun saya cuba positifkan diri. Positif positif! Sahabat saya tolong check slide, dan kami berbincang apa yg perlu ada, tak perlu ada sewaktu presentation. 



Malamnya, saya baiki lagi slide. Check logbook, tengok kalau-kalu ada apa-apa perlu tambah. fuhh, penat tapi cuba menggagahkan diri. Sekejappp jah, dan lepas tu, rehat puas-puas sebelum sampling hari isnin (11 feb) nanti huhu My mind, by that time, keep saying. Something aint good is going to happen. Saya sendiri tak tahu kenapa. Dan malam tu, tak boleh tidur. Penat saya berlatih, atur apa yg nak disebut, dengan nada, dengan prepare untuk soalan. haih, Allah sahaja yang ttahu betapa berat rasa waktu tu. Sekalipun rasa tak sedap hati menguasai diri, sy gagahkan diri, i had told myself, come on, u can do this, yes yes u can! hoh hours by hours, i just cant sleep tho that i mreally mentally tired. Jam 5 pagi, paksa diri untuk tidur, atleast 1 jam pun jadi lah. but then, fail. Jam 7 lebih mula bersiap, dan jam 8.15 pagi sampai ke destinasi. Kak faz org yang pertama ada dlm bilik tu. hui, feels scarry, nervous.. semua ada.. haih, semoga Allah permudahkan segalanya..


Scared and worry of being.. the one..
Seorang demi seorang present. Turn saya yang ke empat. As expected. It didnt start well. Presenter yang pertama, kedua ditanya bertubi-tubi, dengan soalan yang pada sy, pada kaca mata saya sebagai seorang pelajar, merangkak-rangkak jugak lah nak jawab. Saya yang duduk ni, terketar, makin lama makin saya kaku, saya rasa tade keyakinan lansung untuk pergi ke depan dan present. hurm. aundience makin ramai, ada yang presenter, ada yang sekadar datang beri sokongan, ada yang student master. Makin lah membuatkan saya rasa, dup dap dup dap makin lajuuuu. penyelia, co penyelia, dan panel lain betul-betul berada di belakang saya waktu tu. Nak pusing pun sy tak berani huihui Giliran kak faz, dia present satu persatu slide. saya mengangguk angguk, walau tak faham, tapi saya tahu perbuatan tu membantu kawan-kawan yang sedang present. bagi mereka rasa lebih konfiden, dan rasa kita memberi perhatian dgn apa yang dibentangkan (walaupun tak faham) hikhik dan waktu Question and Answer, phew.. peluh-peluh sampai basah baju! Aduh, banyak nya kena tembak (-.-') Bertubi-tubi soalan ditanya, berkaitan objektif, berkaitan attitude dgn co sv (as expected, which i fear and worry), berkaitan slide, itu salah, itu tak betul.. ya Allah, hanya Allah yang tahu perasaan saya masa tuh. tak tergambar. Takut, bimbang, saya dah zero level of konfiden nak present waktu tu :( serius, tiada kekuatan. Saya rasa sedih, kasihan tengok kak faz, hanya mampu tertunduk, tak mampu nak pertahankan diri (yang sy rasa giliran saya pun akan buat benda yang sama bila menerima tembakan bertubi-tubi nanti)


Uhurm, i ve tried my best. i am sorry i didnt make it well
Giliran saya tiba, kaki terketar-ketar. Tak rasa lantai kot (ok, hiperbola). Saya rasa neves yang melampau, saya rasa tiada kekuatan lansung untuk present. Bila mula, mulut saya kering sangat-sangat, which is a sign a person is really in fear and nervous condition. Suara saya serak-serak, tak keluar :( oh my Allah.. ya Allah.. rasa sedih sangat waktu tuh :[ sebab saya tade kekuatan, tade keberanian sangat-sangat, zero level. sampai satu tahap, saya berhenti, sambung cakap, berhenti, dan cakap balik. Monotone, baca slide sampai habis and thats it. Dan itu, itu merupakan the worst performance of my presentation in UMT ever. Seriously, and i feel very bad :( Sesi soal jawab, seperti yang dijangkakan, menerima nasib lebih kurang sama denga rakan seperjuangan sy. co sv saya memang betul-betul kecewa dgn sikap kami yang sangat jarang jumpa beliau. Our bad, well its my bad. Itu yang paling beliau disappointed. 

Saya tak dapat jawab kenapa saya jarang jumpa beliau, saya cuba banyak kali, beliau sibuk. Kemudian pernah sekali saya datang untuk tunjuk data, malangnya saya datang pada waktu yang salah, beliau sibuk. Cuba dan cuba, tak pernah berjaya. Atau mungkin saya sendiri beralasan dengan diri sendiri sebenarnya. hurm nah, at least it s point where u know where your mistake is! kalau tak kena pukulan sekuat tu, mungkin tak sedor sedor lagi  woi huihui Kemudian, saya ditegur (atau mungkin lebih tepat disebut sebagai dimarahi, dihentam) tentang slide, objektif, data analysis, method dan lain-lain. Saya kaku, helpless dan tak mampu defend diri walaupun saya rasa ada jah soalan yang sy mampu defend diri, rather than dihentam, lagi dan lagiii *heart breaking .



Apapun ada juga soalan yang saya rasa, pelik ditanya. Contohnya, berkenaan apa yang telah di guide untuk buat di dalam slide, tapi bila saya buat, ditafsir lain, dan disalahkan. dan berkenaan sampling occasion, yang sebenarnya bukan sesuatu yang saya boleh manipulate. dan dan dan, saya rasa agak kecik hati sbb cara kami ditegur, seolah-olah memberi gambaran kami tak buat apa-apa, kami tak jumpa lansung para lecturer, sedangkan kami jumpa dan kami berusaha untuk jumpa. kami dah buat sekadar kami mampu. buah cempedak diluar pagar, kalau ..... tolong jolokkan, kami budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan (pantun plak dahh, dahla part tengah tak ingat) :p hurm tapelah, nak belajar perlu mujahadah kan? tu lah, malas lagi! adeh.. =[ hurm nak kena sungguh-sungguh, nak kena rajen. sbb tu Allah janjikan syurga bagi org yang syahid dlm jalan menuntu ilmu. Positif positif! Bersangka baik!! Boleh jadi faktor pagi (dimana semua org lapar), faktor jarang jumpa lecturers, faktor malas (baiklah saya mengaku) dan sebagainya menyebabkan kejadian hentaman itu terjadi (-.-) huppp terima dengan hati terbuka keh! but still, saya rasa sy punya 'kurang' siket dari kak faz kot, mungkin sbb terkemudian sikit. Bertahan selama hampir 20 minit, dan akhirnya, phuhhhhh selesai! Alhamdulillah, still alive hihi


i survive!!!
Lepas present, saya dan kak faz sembang-sembang. Memang lah, sedih rasa hati tak mampu dibendung, di tahan-tahan. Saya tengok kak faz sedih, jadi saya simpan dulu kesedihan saya. Saya dengar apa dia nak luahkan. hurm satu persatu, disebut dengan nada sebak. naseb baik tak nages dia, kalau nanges, panik plak tak tahu nak buat apa. huhu then kami balik sama-sama. Kak faz kata, lepas nih nak balik, nak lupakan semua walaupun susah nak lupa. Soal kena marah, kena tegur satu hal, dan satu hal yang lain, kak faz kata, nak bersihkan nama baik, maruah diri, bila kena marah gitu, op kos sedikit sebanyak beri impak pada imej kami hurm saya cuma cakap, tapelah, lepas ni kita usaha lagi. baiki mana yang patut. benda lepas, nak buat macam mana. balik, tido, dan lupakan semua. rehat-rehat dulu, balik cuti, sambung fyp dgn semangat baru!! o yeay! heh sembang punya sembang, lapar. huhu akhirnya kami berpisah lepas sampai asrama. Jumpa kawan-kawan, mira, cat, dan yg lain-lain yang sedang makan kuey teo. lapa wei. makan sekali lah huhu 



Lepas makan, semua sembang-sembang pasal kisah prizeng hari tuh. Ada yang ok, tak kurang yang menerima nasib yang sama dengan saya. Bila sampai bilik, baru cerita secara detail dengan sahabat terdekat. Apa yang berlaku hari ni. Tough day of all. Kawan-kawan bersimpati huhu Penat, penat sangat. Mentally and physically.Tertidor lepas tuh, lepas hampir lebih 24 jam tak tidur. Tak pergi pun pasar malam, seperti yang dirancang. Bangun-bangun, myra ajak makan my makanan feveret, roti tempayan. hiii (>,<) Tapi kan, bila saya bangun, saya ternampak-nampak flash back apa yang berlaku hari ni. ya Allah, it was.. really..bad :( saya rasa pening-pening, sakit kepala, teringat semua tuh. it is just, unbearable. Saya rasa sedih tiba-tiba. Baru saya tahu kak faz rasa mcm mana, mungkin masa dia sedih, sy cancel sedih sy. Tapi, infact, kesedihan yang ada dlm diri saya baru muncul waktu tu. Waktu sy sembang-sembang dgn myra, air mata sy otomatik keluar :'( oh no, hilang macho uhuk3 myra paham.. masa tu, i just cant hold my tears. saya tak rasa marah, geram ata apa-apa.. cuma sedih :( 



dan! my dad called just on time. mungkin nak tanya bila nak balik. Saya angkat. hello macam biasa. well how can u lie your very daddy. my first hello, ayah saya straight away tahu, dan dia tanya 'Selsema ke? ke sebab presentation' Apa lagi, huwaaaa menangis-nangis like a little girl lose her barbie doll erk (malunya) it just that, i cant hold it, you know, when u talk to parents, and u had went along a horrible day ever, just want to lay ur head on their shoulders, let them hear, that u can sobs your heart out. oh Allah, thats really best feeling ever. lega sangat. walaupun sedih lagi, tapi sebahagian besarnya, dah lepas :') Malam tu, kadang-kadang teringat. Kadang-kadang happy balik. Kawan-kawan ada yang mesej, yg pm dan bagi kata-kata semangat. Alhamdulillah, apa pun, yang berlaku, biarkan berlaku. Nothing to be ashamed, orang lain dah tak pikir pun. kita je yang overrr fikir kan? Rehat untuk beberapa hari, dan kutip kekuatan untuk another sampling occasions, onother new semester, new determination! fix the mistakes, kemong kemong! i m better than who i ever taught i was. miss khalida, take the lessons and move ahead!! hupp yeah ;D

Lazhania :)

As salamualaikum! Resepi lasagna atau sebutannya lazhania ;) resepi ni pun asalnya dirujuk di belog-belog yang famos amos, hoho rupa-rupanya untuk buat lazhania ni tak berapa complicated, cuma yang complicated bila nak cari bahan-bahan dan agak costly. unless, bila kita tahu trick untuk buat dia jadi kurang costly hihihi okeh, ini resepi yang saya telah modified, sesuai untuk chef amatur, yang baru nak belajar seperti yang sedang menulis ini hihi (>.<) simple lazhania here it is ;)

Bahan-bahan :
Kepingan lasagna segera 
(Direbus sekejap dengan garam dan minyak masak)
Daging burger Ramly (saya guna satu peket/7-8 keping)
Sos spageti (saya guna jenama Kimball, setengah botol)
Cendawan butang dalam tin
2 sudu sos cili
Serbuk lada hitam
Serbuk oregano
Garam gula secukup rasa
Bawang merah dan bawang putih untuk tumis

Bahan-bahan untuk sos keju :
3 sudu mentega/butter
4 sudu tepung gandum
Keju cheddar 250gram 
(1/3 untuk sos keju, selebihnya ditabur di atas lasagna)
500ml susu segar/susu cair dicampur dgn air
Garam secukup rasa



Cara-caranya :
1) Tumiskan bawang merah dan bawang putih, masukkan daging dan masak sebentar. Guna minya sedikit sahaja, bagi mengelakkan daging menjadi terlalu berminyak.
2) Masukkan sos cili dan sos spageti. Kacau.
3) Masukkan cendawan butang, jika suka boleh letakkan potongan carrot.
4) Perisakan dengan serbuk lada hitam, garam, gula dan serbuk oregano. Biarkan suam, untuk elakkan lapisan lasagna menjadi terlalu lembik apabila diletakkan bersama.
5) Sediakan sos keju,dengan cairkan mentega bersama tepung. Kemudian masukkan susu dan diikuti dengan keju cheddar. Kacau, dan masukkan garam. Masak sehingga pekat.
6) Dalam satu bekas, susun acuan daging yang dimasak tadi sehingga padat.
7) Letakkan sos keju diatas lapisan daging, kemudian susun lapisan lasagna yang telah direbus.
8) Susun lagi acuan daging sebagai lapisan ke 2, diikuti oleh sos keju. Dari resepi ini, boleh buat 2 lapisan dalam bekas yang agak besar, cukup untuk 7-8 orang makan.
9) Akhir sekali, di atas lapisan lasagna paling atas, taburkan keju cheddar sehingga penuh permukaan. Bakar sekejap di dalam oven, dengan suhu 190 selama 15-20 minit sehingga keju cair. urm, yom yom! hihi

Seronok dimasak beramai-ramai, ada keberkatan. Dan sedap dimakan panas-panas, dengan sos cili, beramai-ramai, dimulai dengan 'Allahummabaariklanaa..' ;) Selamat mencuba!

Saturday, February 2, 2013

Pita bread :)

As salamualaikum! Subuh yang hening, tak tahu nak buat apa, jadi kita ber'belog' dulu. yuhuu Alhamdulillah for another beautiful day. Hari ni ganti puasa, hah! target nak habis awal tahun nih. Mesti boleh! huppp... (>,<)/  Hari ni hari terakhir heavenly at home, sebab insha Allah malam ni akan kembali ke UMT meneruskan perjuangan FYP. Esok nak jumpa penyelia sy, Dr. Amirrudin bin Ahmad. hoho setiap kali nak jumpa beliau, mesti ada satu perasaan tak tenang, takut. Last last, tade apa pun. huhu keh, yang penting.. hari ni prepare sebaik mungkin chaiyok3 you go girl! Beberapa hari lagi sebelum pembentangan bermula. haih. Sekarang, ramai kawan-kawan yang berhempas pulas ke lab tiap-tiap hari untuk dapatkan data yang paling chantek untuk dibentangkan nanti. Ada yang sampai seharian, sampai tengah malam, hui seram~ Rasa syukur sangat buat kerja lapangan, i really feel that i m into it, and another thing saya tak buat kerja lab yang sy memang kurang minat, walaupundeep inside saya minat projek-projek, eksperimen yang menghasilkan outcome yang outstanding! new discovery of sciences and all of that :D

This is what my FYP all about, mr. butterfly! 
Sebelum balik ke UMT, haa ambik peluang yang ada ni untuk buat projek kat dapur dulu.. hekhek (><) Semalam, saya akhirnya berjaya buat resepi yang saya memang dah lama nak buat, my very own home made pita bread. haa, kelas kau jahh~ Godek-godek resepi sebelum ni, modify mana yang patut, semalam saya berpeluang buat eksperimen nak hasilkan pita bread, base pizza frozen, dan pizza goreng. Pizza goreng, haa kedengaran pelik, tapi it wasnt that bad. cuma bila goreng, ia jadi kembung dan nak letak topping asyik jatuh hihi apapun, lulus~ hoorey! lulus dalam erti kata, possible to make, and it is edible. halalan toyyiban ;) then base pizza frozen. ho, ini mencabar. saya buat doh, dan shape kan. kemudian half cooke, transfer dalam 2 tupperware, satu dalam peti, satu luar peti.ha, yang dalam peti, satu jam kemudian roti dah mula kering dan nak mengeras. oh no! my roti, cepat-cepat selamatkan wei! Rugi rugi huk huk Kedua-duanya saya simpan, dan guna untuk esok hari. Conclusionnya, tak buleh letak dalam peti, sbb akan mengering dan mengeras huhu mungkin kena letak cover plastik kat dalam, dan add up some special ingredients. hurm *muka kerut kerut fikir




Another project, pita bread. Wah suka suka! :D Dengan gunakan adunan doh special gitu (konon), shape kan jadi bentuk pita bread half round, dan bakar half cook. Keesokan harinya, projek intinyaaa pula (~.~) Buat ala-ala koleslaw, kobis, mayonis, perisa, perahan limau nipis untuk hilangkan rasa.. err yek yek. hihi (tak ingat apa perkataan dy) Kemudian, bahagian daging, tumis bawang, masukkan rempah kari, air, sos cili, sos tomato, serbuk lada hitam, lada putih, perisa.. tung tang tung tang.. tara..! done dan dah boleh sumbat-sumbat dalam roti pita. Eheh! sebelum tu, roti pita tadi disapu planta terlebih dahulu, dan panaskan atas pan dengan api kecik, untuk reheat dan lembutkan tekstur nya haa muka dah mula excited masa nih. Ching! *senyum sampai telinga :] 

Sumbat dan sumbat, dan antara yang paling suka, pita bread versi kecik hihi just nice dengan tapak tangan, dan boleh terus ngappp Nanti kalau buat lagi, nak buat versi kecik-kecik lah ;) sesuai untuk makan petang, dan untuk breakfast pun hokeh cik pah :3 keh, semua tentera dah mula nak berangkat ke sekolah, destinasi masing-masing, tinggalkan mr lonely forever alone kat rumah nih. huhu Jadual macam biasa, full time suri rumah mula bertugas! Pagi pagi ni selesaikan hal rumah tangga dulu sebelum fikir fyp huhu ada ciri-ciri isteri solehah di situ (erk!) off dulu~ jum dengar tanyalah ustaz sambil lipat toto dan selimut bertemankan hensem boy si ijoy yang merupakan seekor kucheng. semoga Allah memberi keberkatan dan kemudahan dlm segala urusan hari ini. amiin. Da!

Friday, February 1, 2013

Progression!

As salamualaikum! Wah, dah lebih sebulan tinggalkan inche belog nih huhu lepas study week, Alhamdulillah exam berlalu dengan jayanya, tanpa sebarang musibah, syukur. Cuma sekarang, tawakal! Berkat usaha, berkat doa insha Allah.. dekan.. ehee (nak nak!) 


Lepas exam, macam-macam plan nak buat. Nak makan steambot, nak bbq, nak shopping, nak jalan-jalan kay el, nak pergi masjid wahh penuh list! Tapi tup tup lepas merdeka pada tanggal 15 januari 2013, zzZ kroh kroh tak tahu nak buat apa. huhu hari pertama lepas exam, 16 januari, seharian duduk di bilik asrama, tak buat apa-apa, cuma tengok movie. ha! nak sangat kan, tengok sampai 2 movie pun dah rasa pening-pening, erk, tak terimagine macam mana orang yang suka marathon movie ya. Baik lah pergi masjid, dengar majlis ilmu. Lagi best, hati pun rasa tenangggg jah! :D Dan alhamdulillah, tak ingat tarikh bila, sempat berkunjung ke Masjid Putih, di tengah-tengah bandar Kuala Terengganu, dan dengar tazkirah drpd al fadhil Ustaz Mustapha Kamal Hamzah. Rupa-rupanya fames ustaz nih! Pernah masuk Tanyalah Ustaz di tb 9. wo, cayalah! :D

Tak lama lepas tu, maulidurasul ada satu lagi majlis Malam Chenta Rasul di Masjid Putih. Plan punyalah plan, last last, tak jadi.. sebab tade transpot, tak tau nak pergi dengan sapa. haih, itulah, ad lesen drive takut sangat nak drive (-.-') Kang rugi terlepas peluang keemasan gini huhu hope i wud have better luck next time untuk hadir majlis2 ilmu yang berkat seperti ni. Amiin. Hari-hari cuti berlalu cepat sangat! Dan saya berpeluang spend manyak manyak masa dengan famili terchenta. Masak-masak, kemas rumah, bestt! Biarlah orang kata tak keluar rumah kan, (ad kawan tu selalu pereli saya sebab tak suka keluar rumah) selagi kita gumbira, i didnt see why not, home where the love is rite? :D Lagipun bila kat rumah lagi selamat sebenarnya, selamat pandangan, selamat lisan insha Allah. Bila jarang-jarang outing, yang jarang-jarang tu lah kita akan appreciate kan? Rasa sangat 'wow' dapat bersama kawan-kawan, ukhti-ukhti, dan famili (^,^)/



Cuti ni Alhamdulillah berpeluang masuk dapur, haaa, apa lagi bersilat tung tang hikhik Saya ambik peluang nih untuk belajar macam-macam resepi. Donat, pizza, mi sizzling, homade roti pita poket dan lain-lain. Seronok dapat belajar masak. Dan lain-lain, dapat peluang masak lauk pauk, well yang ni lagi wajib sebenarnya, kata nak kawen (-.-') huhu heavenly at home for almost 2 weeks, sekarang tibalah masanya untuk fokus pada fyp pula ya. Pada 6 dan 7 feb 2013 akan ada presentation progression bagi projek masing-masing. Dan syukur, pada hari ini, saat laju jari jmari menaip post ni, slide dah 80% siap, cuma ada sedikit data nak dikemaskan, kira-kira dan nak tunjuk slide kat Dr. Amir nex week untuk sebarang correction. haih, agak susah nak bergerak sendiri, semua mate ad kenderaan sendiri nak gerak, pakat ramai-ramai jumpa Dr. dan sebagainya, cuma saya sedikit ketinggalan. Naik basikal sorang sorang menyelusuri jalan biawak dengan membawa segunung harapan, sekalung doa dan.. err ok, ini hiperbola. umph! Its okay, thats what make me much much more independent, more special, much stronger! hoho Siapkan slide chantek-chantek, minta pandangan Dr, apa lagi perlu perbetulkan. stay strong, you go girl!

Donat ku~

Pizza ku~
Tinggal beberapa hari lagi. Semoga diri kuat, semoga Allah permudahkan segala urusan dan kurniakan keberkatan. Amiin. Sekarang balik rumah kejap huhu 3 hari berada di UMT, rasa lain. Macam ada yang tak kena. 2 hari tak dapat tidur malam, mungkin tak biasa tumpang bilik orang, mungkin perasaan je rasa tak sedap. Apa pun, berada di sana pada waktu cuti, tak best. hihi oh jujurnya. Alhamdulillah rumah 15 minit jah dari asrama umt. Rasa nak balik, koling-koling (>,<) Keh, now fokus dengan kerja. FYP! few days to go. chaiyok chaiyok! :O