Thursday, July 5, 2012

Ijtihad melawan 'MALAS' Hiyyark!

Hoho hari ini nampaknya hari praktikal yang sangat memenatkan. Seperti hari-hari yang sebelumnya, sampai awal di pejabat veterinar, disebabkan mak sy masuk pejabat awal, as early as 7.30 am. =.='' Jadi, op kos sy  masuk laagi awal, around 15 minutes before that. Dan port pertama yang dituju, SURAU. Sebab dah memang takde tempat lain utk dituju. Unfortunately, peluang utk berehat sekejap itu telah disalahgunakan! Perasaan 'MALAS' dan rasa mengantuk menguasai dir. Rasa mcm kena penenang Camivect dan dibius dgn anesthetic yg digunakan utk kasi kucing kucing -___-  Sy tertido sampai pukul 9 pagi! Wah Wah! Itupun awake sbb  a friend of mine dtg jenguk kat surau cari sy =( Malunya! Lepas tu terus masuk klinik dan pakai uniform untuk memulakan tugas2 seperti sedia kala. Masuk-masuk terus melihat kelibat beberapa ekor kucing untuk dikasi, all female, wah this going to be a long day! As for you to know, kasi for female took much longer time, and more complicated as compare to male one. Though i m only watching and do the favor only when it is needed =.='' 


Sebanyak 4-5 ekor kucing hari ini di'kasi'. Dan antara kes lain ialah, kucing yang bengkak dan ad nanah sbb kena gigit kucing lain, kucing demam, kucing obesity ( we thought it got liver cancer at first ), dan weird case,  a chicken with a huge tumor in its intestine! However, theres no way to treat, according to En. Othman, and it need to be slaughtered. Dan! Satu lagi kisah menarik hari ni, there got one case, female cat that we want to 'kasi', however it oredy got 3 foetus inside. So we took em out. And suddenly, in one of the 'kantung' that we oredy took out, moving! Hoho the baby was ( and hopefully untill now ) survive & alive. Jadi kami berempat sedaya upaya nak menyelamatkan anak kucing 2. We had tried to take it out and cut off its cover. We did it and then we try to clean it away from blood and all the foul slime. Ergh =.='''. However, wat ever it is, its a great feeling to save a live! Yeay! Alhamdulillah. We put it next to its mother, and hopefully sh s going to nursin the kitten well after this. 

Oleh sbb hari ni hari terakhir kami berada di bahagian Klinik, jadi En Othman ajak kami berempat ( Sy, Akma, Kin dan Zikri ) makan di restoran Pantai Timur. Belanja! hihi :] And know what, sy jumpa makanan yg memang dah lama nak makan! Ketupat Sotong! Ya Allah alangkah nikmatnya! Hoho Enak banget! Harga pun sama 'enak'nya. Seekor sotong tu, panjang lebih kurang satu jengkal RM5/piece. Itupun ambil yang paling kecil. Malu sangat kpd yg membelanja. Huhu After lunch we continue to do works. Dont know why i extremely tired today walaupun x banyak buat kerja , dan dah tido pun sebenarnya pagi tu huhu ~__~ Balik ke rumah, dlm kereta pun dah tertido, dan sampai bilik mmg x boleh buka mata dh. ZZzZ Penatnya! Mungkin bukan penat, tp sekali lg perasaan 'MALAS' mula mendominasi dan memanipulasi apabila benda yg sama buat dan buat lagi. HOHO Bangun2, dah lewat sangat. Ya Allah, teruknya perangai. Astaghfirullah. Hmm. I just dont like this. Dont like what is happening dan my body aint able to bear all the fatigue, and this cause me unable to manage my time, to control my timeline. =[

Malamnya, sakit kepala dan rasa macam tak tahu nak buat apa. Sepatutnya buat repot, isi e log, utk week 1 dan 2. Tapi, seperti biasa perasaan 'M' datang lagi. Haish ya Allah, sesungguhnya diri ini tidak kuat. Sy x buat pom, walaupun sy berada di depan laptop berjam-jam lamanya. Astaghfirullah. Minda rasa mcm terbeban, yg sy sendiri tak tahu apa, sy rasa terganggu, resah dan tidak tenang. Ya Allah, sy sendiri tidak tahu apa yg menguji sy kali ini. Semua yg ada depan mata, semua meresahkan sy, menakutkan sy. Fikiran jd berat dan tidak fokus apa yg sebenarnya sy rencana utk buat pd malam ini. Hmm. Diri sy, kadang-kadang, bila rasa terganggu, banyak benda yang selalu sy bimbang, takut akan muncul dlm kepala, buat sy sangat kusut berfikir hingga tak terbuat apa-apa. Saya selalu fikir mcm mana sy nak improve diri, agama etc. Malangnya, hanya terhad kpd berfikir, tidak membawa kepada tindakan. Kadang-kadang ap yg menerjah di fikiran sy, soal keluarga sy, adik-adik sy, kawan-kawan saya, orang-orang yang sy sayang, apa yang sy mampu buat utk mereka. Hurm. Hasbulullah, wa ni'mal wakil.

Dan td, dalam pukul 930 malam, buka channel Al Hijrah, tengok Ustaz Don. Bincang pasal hukum tajwid. Sekali lagi, sy fikir dan fikir. sy nak jadi org yg dekat dgn Allah, dekat dgn NAbi saw, dgn Al Quran, tapi sy terlalu banyak berfikir hingga tiada tindakan yg diambil. Ya Allah adakah ini semua permainan syaitan utk melalaikan sy, utk menimbulkan takut di hati sy, resah dan tidak tenang sepanjang masa. Masha Allah. Mudahnya terpedaya. Sehingga, persoalan demi persoalan, timbul dan tidak membawa kpd mana-mana jawapan pun. Cuma hati semakin berat dgn resah akan urusan dunia, dipenuhi rasa takut, mencabut kebahagiaan dan ketenangan yg ada. Allahurabbi, berikanlah hamba Mu ini jalan keluar. Saya harus tanam satu TEKAD yang kuat, yang benar-benar ingin sy laksanakan. Utk jd seorang yg terurus hidupnya! Hari ini, mgkin sy benar letih. Sy tidak mampu. HOH Positifkan diri! Beri peluang diri utk rehat selepas seminggu bergelumang dgn kucing-kucing. =.=''' Hooo tarik nafas dalam-dalam.. LEPAS! 

Sangat lega, bila boleh tulis apa yg bermain di minda. Seolah-olah Dumbledore menarik keluar memory yg ada di kepalanya dgn menggunakan wand, sbb dy pilih utk meng'nyah'kan semua tu bila memori tu membebankan dy, menemukan dy dgn jalan buntu yg tidak berkesudahan. HOHO Pengaruh Harry Potter, but i think the analogy is accepted! Hoyeah! Nak buat To DO List utk hari yang baru esok! Niat semua kerana Allah yg penting! HOH! Jauhi Perasaan 'M', Penyakit 'M' tuh. ambik wand dan tarik keluar jauh2. HOHO I want put this in mind, 'Satu tindakan lebih baik daripada 1000 kali berfikir'. Kemon! Jangan banyak pikir2, yg penting list out, BUAT! Hokay? Jangan MALAS-MALAS! Keep on Fighting! Allahuakbar! Hoyeahhh ~,~

No comments: