Tuesday, December 10, 2013

Lily Luscious! :D


As salamualaikum! hoho lamanya meninggalkan blog ni =,=' rasanya penuh dgn debu dan bersawang kot uhuhui tiba2 hari ni tergerak hati dan jari-jemari untuk tulis satu entry ni, tajuk dia...ha! Lily Luscious :) Al-kisah Lily Luscious ni, adalah satu kisah perjalanan yang sy taknak lupa sampai bila-bila. Kisah permulaan sy menceburkan diri dalam bisnes bakery. (^^)/ hoyeay! Alhamdulillah sekarang, dah masuk 5 bulan sy mula berbisnes, jual kek dan produk bakery yang lain lain. Permulaannya, sejak kat U lagi, minat bisnes, tak tahu dari mana datang minat tu -,-'  dan masa tu, second year kalau tak silap, di approach oleh seorang kawan, nama Faiz utk jadi ejen Krim Nur Syifa (sejenis obat krim sapuan). Minattt sangat2 (bukan krim tu, tapi utk jual-jual) huu. wah sangat bersungguh-sungguh waktu tu, sampai ada sekali, round2 taman perumahan semata-mata nak jual obat tu. huhu berjaya jual 3 pun dah jadi satu kejayaan yang besar, dan memberi satu kepuasan  :D 


Masa pengajian di UMT berlalu dgn pantasnya, dan sepanjang melibatkan diri dgn jual obat ni, sebenarnya memberi sedikit sebanyak pengetahuan tntg bisnes. Cara marketing, jual beli, dan promosi melalui media sosial etc. Kemudian, masuk tahun 2013, tahun terakhir di umt. Tanggal 20/10/2013, merupakan tarikh keramat, akhirnya saya bergelar graduan UMT, daripada kos Sarjana Muda Sains Biologi hoyeahhhhh (^^)/ 

Whoa. title graduan kan, tapi hakikatnya, bila keluar 70% duduk rumah, masih menunggu peluang pekerjaan, hantar resume etc. 20% pilih untuk sambung Master. dan 10% Alhamdulillah dapat kerja teruih, ad yg jadi RA (research assistant), ad yang jadi pembantu farmasi, kerja KFC, dll. tapala, atleast ad benda buatkan, ad sumber pendapatan. Ok, diri ini termasuk dalam peratus yang mana ya? huhu. nak dijadikan cerita, sy tamat pengajian secara rasminya dr UMT pada Jun 2013 (ingat lg masa tu, duk terkejor-kejor siapkan thesis isk), dan kemudiannya ditawarkan utk jadi pembantu makmal buat sementara waktu di salah satu makmal umt. Alhamdulillah walaupun sekejap, tapi itulah pekerjaan pertamaku, yang bergaji :D :D :D 

Gaji tu, saya simpan2. sehinggalah bulan Ramadhan. 1 Ramadhan, 4 Julai 2013 (kalau tak silap) adalah tarikh mula mulaaa sy jual2. hii tebalnya muka time tu takyah ckpla, naseb baik alam maya kan, terpaksa guna DP kartun waktu, sebab malu seh -_-'' Mula2, waktu tu allah temukan sy di facebook, dengan kakfiza. Kakfiza ni stokis Tepung Segera Kek coklat Tokwan delight, waktu tu beliau tgh cari2 ejen, katanya dgn modal RM100. jd masa tusgt free, sy pun terfikir, why not? sementara cari kerja, hantar resume, tak dpt jawapan kan huhuhu sy pun kontek kakfiza, arrange date utk jumpa, nahhhh sekotak tepung kek tokwan delight untuk dijual! masa ni terharu jugak la bila ingat2 balik, tahu x betapa susahnya nak jumpa kakfiza waktu tu. bukan sbb sibuk ke apa, tp tadak kenderaan, tadak sapa2. mak ayah sibuk kerja waktu tu. tp sy mcm, degil kan. nak jugak! huhu waktu tu mintak tlg sahabat kesayangan ku Nurul Fadhila Muda, naik motoo haa. semata-mata nak ambik tepung tu. masa balik tu kan, punya takut sbb bwk brg banyak kan, tepung berbekas2. naseb baik tada abg polis trafik, abg JPJ ka waktu tu =,='' balik, haa apaa lagi, bermula la promosi besar-besaran di FB. Belilah tepung ni.. best3! cenggitu haa.



Alhamdulillah, penerimaan yg sgt baik. kebetulan waktu tu bulan puasa, musim raya jd ramai org order utk bukak puasa, dan utk open house raya. Saya jua tepung kek, dan pada masa yang sama jual kek, belajar2 buat choc moist cake (sebelum tu tak pernah terfikir untuk belajar, apatah lagi buat dan jual! whoa). Masa nilah mula2 berjinak dgn mcm2 kek, kek redvelvet, kek coklat chese, kek pelangi dll. Malam raya, memang takdak feel raya pun T,T masa tu ad order kek 7 biji kek coklat untuk disiapkan whoa. Tuhan je tahu perasaan waktu tu. tapi bila semua kek sudah, tgk muka customer yang puas hati, wahhhh hati ini, tak boleh nak describe. gumbira dia lain... love it! :D :D Masa pun berlalu, berlalu, Alhamdulillah walaupun cuma jual tepung kek segera, dan kek coklat tp dgn izin Allah, permintaan org ramai tak putus-putus (^^)/ sahabat handai, saudara mara pun tak putus2 bagi sokongan :D 

Sampai bulan Ogos ke September, (dah lupa) huhu seorang sahabat nak join venture dgn sy, namanya Lina Wani. haaaa sahabat satu sekolah rendah, satu sekolah menengah dan satu U! its getting more n more interesting! ad partner. nahh, skrg, boleh bergerak ke satu tahap lagi. masa ni kami sama2 bersemangat, sama2 merancang. first waktu tukami try buat minikek. haa, i siap tido rumah wani untuk buat kek waktu tu. whoa. notbad, kami tak tidor satu malam n come out withhhh...minikek coklat, redvelvet dan pelangi! :D bila publish kat fb, wah, kawan2 beri feedback yang sgt postif, makin buat sy lagi bersemangaaaat (^^)/ haipppp. Sebenarnya wani pun waktu tu bercita2 utk berbisnes, dan disokong kuat oleh ahli keluarga. jd mmg berkobar2 lah buat itu, buat ini, untuk establish satu bisnes bakery secara serius. hoyeah!! Dari situ muncul lah nama 'Lily Luscious', gabungan nama sy, Khalida dan jgak Lina. haa ambik kat tgh je yg Li Li tu. huhu another important step, create own page kat FB iaitu page 'Lily Luscious' dan create our own logo. haipppppp (^^)/ semua ni, Alhamdulillah berlaku dengan izin Allah dalam sepanjang bulan Oktober 2013, dan pd masa yg sama sy jd guru ganti di SK Paloh. Jualan kek masa tu sedikit demi sedikit makin berkembang, kami mula pakai beberapa orang ejen untuk lebarkan sayap Lily Luscious ^^


Oleh sebab rumah kami lain2 kan, sampai satu peringkat, kami sepakat utk adakan satu tempat untuk mudahkan kami berdua duduk, dan buat sekali kek2. Keluarlah satu idea bernas, iaitu guna satu space kat dapur rumah tok Wani di Kg Tok Jiring. Dalam tu ad satu oven, ad mesin basuh (walaupun tadak kaitan huhu) ad sinki, dan satu sapur memasak, kiranya cukup kot utk buat kek semua. pernah beberapa kali bermalam disitu, betapa terpaksa byk berkorban demi Lily Luscious. kat situ lah kami berperang, main2 tepungbergosip (ehhh? :p). Alhamdulillah, masa nilah byk ilmu baru dapat drpd Wani ni.. yelah i pun bukan tahu sgt pasal buat kek, buat puding etc. cuma pandai gugel jah huhu dan masa ni jugak Allah bukakkan jalan, dapat peluang buka booth beberapa kali dan makin ramai yang berminat jd ejen, Alhamdulillah. syukur, sangat2 smooth semuanya sampai tak menang tangan waktu tu =,='


November 2013. Jodoh dengan wani tak panjang, akhirnya, perkara yang pernah sy terfikir akn jadi, jadi jugak. salah seorang dr kami dapat pekerjaan. wani dapat tawaran untuk jadi guru tusyen di rapid reader gongbadak. uhuuu. maka dengan itu, Wani pun sebulat hati tarik diri dr Lily Luscious. Harta2 pun dibahagikan sama adil, bahagian sy, bahagian dia. uhuuu. Tinggallah sy sorang2 meneruskan perjuangan Lily luscious ni T,T waktu tu saya buntu. buntu sangat2. kadang rasa sedih, lain rasanya bila ber'partner' dan berseorangan. to survive all alone, bisnes, is a really tough matter. bukannya mudah. Kalau sebelum ni sy deliver kek dgn wani (sbb dia berkereta sy dakk huhu), skrg, sy betul2 kena fikirkan cara utk bergerak kesan ke mari dlm berbisnes. tahu tahu jelah kan, bila buat kek. barang2, bahan buat kek, deliver kat ejen2. Allah. keliru, tak tahu mana arah tuju. masa tusy down sat. sbb sy tak tahu nak buat apa huhu sedih bukan sbb ditinggalkan, tapi,realizing that betapa susah nak survive dgn keadaan sy pd waktu tu. hmm. Hati ini bimbang, hati ini menanggung sedih :( 




Tapi alhamdulillah. Allah maha mendengar. Allah maha tahu isi hati hamba hambaNya :') ditakdirkan Allah, bulan November kan, mak sy cuti banyak hari. dalam seminggu ad 2 3 hari cuti. hah! jadi mak sy offer utk tlg deliver kek2 ni. hihihi suka suka sukaaa :D dan masa tu, sy jgak beranikan diri utk jual secara self pick-up dimana customer sendiri dtg rumah ambil kek. syukur, jadi rupanyaaa hihi. dan page Lily Luscious, sy tak pernah tinggalkan. sekurang-kurang sekali sehari, sy akan update. dan sekarang slow-slow sy buat experment dan perkenalkan produk baru. urgh, bukan senang. cuma satu sy pegang, jangannnn putus asaaa. kuattt! satu hari, mengenangkan satu demi satu kegagalan yang kita rasa hari ni, akan buatkan kita rasa puas, tersenyum lebar bila satu hari nanti kejayaan ada dalam gengaman kita. hoyeahhhh! semangat! pernah sekali sy korbankan sepapan telor, 2kg gandum (ke lebih? haha), satu bekas ovalette utk buat satu resepi basic kek ni kan. tapi tak jadi2 isk3. banyak kali cuba. down wooo uhuk3 jd sy study byk lagi, tanya pendapat org yang lebih arif, nahhh kali ke 6! terhasillah kek yang gebu lagi moist super yummy! Alhamdulillah syukurr! dan sehingga sekarang kek itu lah yg jd produk paling hot dlm byk2 kek lily luscious. yeayyy! suka suka ^^ inilah dia, kek Snowy cheese! yumm yumm




Lepas2 tu, Alhamdulillah Allah bukakkan pintu rezki banyakk lagi melalui order2, tempahan2 dan termasuklah order kek kahwen. yg ni satu, whoaaaa. bukan senang. ingat lagi, waktu buat satu kek kawen ni, tak jadi-jadi T,T tak tido malam waktu tu. kek yang pertama, jatuh gedebok atas lantai, terkorban gitu je :( yang kedua, hampir 2 jam, tak masak2 punnn! :C bila keluar oven, okeh, lembut siket je dr kerak nasik yang hangus =_=' nah, yg ketiga, ya Allah, rasa nak sujud syukur, kek akhirnya jadi isk3 *tangisan terharu. dan bila hantar kek tu kan, O my goodness its so lovely! Alhamdulillah *puji kek sendiri ehek3 dan pengantin pun ad msj, ckp sukkaa dgn ke tu hee yesh yesh (^^)/ minikek pun, skrg dah makin diterima dan masin disukai. kalau dulu skali hantar cuma belas2 bekas, kemudian naik 30-40 bekas. dan skrg rate utk satu hari, satu ejen order sehingga 85-100 bekas. fuuuuu. banyak banyak kan, semput nak buat uhuk3 kadang2 hampir 12jam duduk kat dapur siapkan kek2 ni. balik, rasa extremely penat, mengantuk T,T tup tup bila bangun, wahhhh rasa puas, rasa berjaya :D :D




Lepas ni, membuka lembaran baru 2014, insha Allah akan buat planning kemas2 lg utk Lily Luscious, utk lebarkan sayap dan kukuhkan strategi pemasaran.insha Allah sy dah aim dalam hati, sy nak teruskan bisnes ni. bukan mudah nak bertapaknak establish, jadi rasanya satu kerugian yang amat if i decided to quit. kan? walaupun macam-macam dugaan, penat lelah yang dilalui, tapaaaa. susah susah dulu, insha allah senang-senang kemudian. jangan putus asa. 'Lily Luscious' tetapku pertahankan, ocehhh (>_<) harapan saya, cita-cita sy, nak establish satu bisnes baker dan cater dalam satu dlm masa 3 tahun akan datang. nak betul2 fokus. yeah! (^^)/ no pain no gain. kisah ni, kisah mula-mula saya bermula ni, saya takkan lupakan, dan sy takkan lupa org yang yg sentiasa ada dgn sy bila sy mula2 bertatih, mengatur tapak dlm berbisnes ni, iaitu my beloved mom (pengkritik tetap masterchef, penjaga kualiti kek pun ya jugak) hihi, my daddd, my family, wani, fadhila (yg mula2 rempit sekali p ambik tepung kek), haaaaa kitty kitty kitty dan jgak beberapa sahabat kos biology yg tak putus berikan sokongan :D okay, kenapa mcm ayat2 last ni bajet mcm bru dapat anugerah Usahawan Muda 2013 ya? kikiki  (>,<) mungkin tanda mata pun dah layu, mamai kot. hokeh, saved! #LilyLuscious# 


Sunday, November 24, 2013

Konvo sudah saya :D

As salamualaikum! wah, seperti biasa expresi pertama bila update blog ialah 'waah setelah sekian lama tak update blog, akhirnya.. wulala' here come the writing mood huhuh Akhir sekali update blog iaalah 22 Oktober, dan sekarang dah lebih sebulan (-_-)'' naseb baik bukan blog bisnes, kalu dak, terbengkalai gitu ibarat stadium runtuh gong badak (ehh?)

Hm, Alhamdulillah Allah still bagi peluang untuk bernafas. ya Alllah sepanjang sebulan ni macam-macam berlaku. Ada suka duka, masam manis rencah kehidupan. wahh. nak mula dari mana ni. hurm. last sekali cerita pasal nak tinggal sekolah paloh kannext important thing in my life ialah ialah meraikan hari jubahku. yeayyy (^_^)/  

Step steap untuk melalui hari jubah ni ternyata bukan senang. ohoo, bermula dengan 3 tahun pengajian Sarjana Muda Sains Biologi, exam demi exam, test demi test, FYP, thesis dan akhirnya, dgn izin Allah dapat merasai hari ni, hari untuk menggenggam segulung ijazah keramat ku wuwu syukur sangat :') itu step general, step beberapa hari sebelum, nahh komplikated jgak rupanya (-_-)' kena isi borang online, ala2 interview, mengambil masa kurang lebih sejam T,T, ambik jubah di dewan sultan mizan, raptai dan sebagainya. haaa dan masa tu jugak, ambik peluang untuk buka booth di pesta konvo! hihi 

ini gerai saya :D :D

Gambar ni diambil masa hari first day pesta konvo, tak banyak sangat bawak, sbb nak tengok tengok dulu macam mana. haa betul sangkaan ku, orang tak ramai sangat, cuaca panas (=_=)' dan masa tu jgak sibuk dgn raptai konvo, kawan-kawan ajak reunion dan sebagainya. adeh. ke sana ke mari, tapi seronoknyaaa jumpa kawan kawan seperjuangan sepanjang 3 tahun belajaq sama. hooray \(^^)/

Hari hari sepanjang buka gerai di pesta konvo macam-macam dugaan. Penatnya. kami buat, kami bawak ke sana, dan jaga gerai erk (=_=)' tapi bila sibuk sibuk macam ni, the moment when dapat hasil, memberi kepuasan yang berbeza! wahhh. man jadda wajada kang, siapa berusaha, dia akan beroleh hasil haa Alhamdulillah hari kedua, ketiga, hingga ke hari akhir, jualan makin ok. hari ke 3 terpaksa tutup satu cawangan booth sbb beberapa masalah tapi second booth, wahh memberikan pulangan yang luar biasaa :D :D syukur2. tiba2 kena serbu, mungkin sbb masa tu ramai orang luar, parent2 dah mula sampai umt, dan cuti mdsem pun dah berakhir, jd student2 dah kembali ke U. huhuh 

Kisah hari konvo, wahh hari yang dinanti-nantikan. hari untuk meraikan. hari untuk berjubah ungu (^^)/ paling penting hari untuk berphotoshoot hikk. Hari yang indah, mula2 macam neves seves samapai sana. bila tengok semua dah mula berjubah dengan semangatnya, wee sukanya, suka perasaan teruja ni :D dah pakai topi, jubah siap2, masuk ke dewan. masa tu cuma mak, adik Nazirah dgn Naqilah ja yg ada sbb ayah ad hal, mai petang skit. Lama duduk dalam dewan, lapaq plak tu. tapi masa ucapan tu sebenarnya dah neves tak pikir ap dh. cuma mengutip keberanian dan kekuatan utk berdiri, melangkah ke pentas, dan ucapkan 'Te..te..rii..ma kas..sih Pro canselor' uih, tolongla jangan ketaq =_=' 



Antara aktiviti untuk mengurangkan neves ialah merakamkan detik indah (mungkin yang terakhir T,T) dengan kawan kawan. haaa snap sana sini, akhirnya sampai lah masa untuk satu kelas kos SM Sains Biologi naik ke pentas. whoa. cool cool. dubdubdub. 'Khalida binti Kharudin' saya saya! huu. >.< tuptup dah siap,turun pentas.rupa-rupanya tak sampai setengah minit pun naik pentas. huhuh tapi harga yang perlu dibayar untuk merasai naik pentas stengah minit tu, 3 tahun pengajian yang penuh dugaan, dan juga hutang PTPTN yang menimbun tu (ehh? huk3)

Dan the ending is, photoshoot dengan family terchenta <3 wee. naaah dalam family, setakat ni saya sorang jah bergelar pelajar U dan paling first merasai pengalaman graduasi. my brother and lil sis, 2 2 penuntut IPG dan insha Allah bakal bergelar guru. Ok, banyak gambaq ambik. when daddy came, wahhh bahagianya rasa hati, my dearest hero dah maii! :D :D 


Dalam banyak-banyak gambaq, this one remains as my most favourite <3 Syukur sangat sangat dapat merasai hari ni. insha Allah berkat belajar 3 tahun ni dapat bantu diri sendiri, keluarga pd masa hadapan insha Allah. amiin Allahumma amiin. urm, tak dapat banyak hadiah pun, dapat bunga sejambak, cekelat daim dr adek usrah dgn beberapa ekor haiwan chomel jah hihi boleh la tuu, menambah seri dlm gambar yg disnap ><




Tuesday, October 22, 2013

Papai Paloh :(

As salamualaikum! wulala. lamanya tak hupdate blog fuh. akhir sekali update adalah masa mula mula jadi cikgu ganti, iaitu 2 bulan lepas, dan sekarang dah habis pun jadi cikgu ganti. wuhuu. perasaan bercampur baur, separuh kata hooorayy! lepas ni tak payah hupdate rekod mengajar harian, tak payah kalut iron baju pagi pagi, tak payah berhadapan dengan perangai nakal budak budak PRA dan 1B tapi tapi tapi~ cant believe it i m saying this but. a part of myself, kadang kadang terdetik, Allah rindunyaaa SK Paloh :( Rindu dengan Fathir, Izzah, Hairi, Ehsan Fahmi, Aiman, Danny, Zahra, Alia, Syed Adam, Abdul Hanan Amin, Bakzi, Lili dan raaaamai lagi. Rindu untuk sembang sembang dengan ustazah Sakinah, kak Anna, kak Fiza, dan Cekgu Kamal. Depa ni semua baik baik, sepanjang jadi Cikgu SK Paloh, diorang banyaaak bantu dan buat proses adaptasi dengan sekolah itu much much easier than ever. hmm. harap harap lepas ni ada peluang lagi jenguk-jenguk sekolah Paloh. a place which taught me soooo many things! rinduuu! T.T



Saturday, August 31, 2013

Welcome to Paloh =]

Setelah beberapa lama coti sakan dan cuma buat bisnes kecil-kecilan, akhirnya merasa dapat kerjaa! hii Alhamdulillah, percubaan hantar borang untuk jadi guru sandaran ke Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) membuahkan hasil. Lebih kurang seminggu sebelum raya, dapat panggilan daripada PPD dan maklumkan dapat tawaran utk jadi guru ganti di SK Paloh, sbb ad cekgu yang baru bersalin. hii Alhamdulillah syukur, lepas ni tadela pegang title penanam anggur yang tetap lagi =,=' sekurang kurangnya dah boleh senyum dan cakap, Alhamdulillah sekarang jadi cekgu hikk (padahal cekgu ganti je hurhur)


Haaa yang bestnya, dapat offer untuk jadi guru JQAF, yang secara tak lansungnya memberikan satu amanah, title yang agak berat iaitu jadi 'Ustazah' *ustazah instant dan temporary je pon -,-'. haih, ya Allah tak pernah sangka2. Mula-mula fikir, neves jugak, sbb tak pernah training untuk jadi seorang pendidik, tiba-tiba kena jadi ostazah, ajar budak-budak mengaji, ajar mengenai tauhid, aqidah etc which memg menuntut kesabaran, hikmah dan keikhlasan yang super duper high class gitu. yakk \(^,^)/

Dipendekkan cerita selepas prepare apa apa yang patut, urusan dokumen, persediaan mental dan fizikal akhirnya ting!! jadilah saya seorang yang bernama guru *feeling goood hihi. Tanggal 4 Ogos 2013 first time menjejakkan kaki ke Sekolah Kebangsaan Paloh yang terletak di sekitar kawasan Manir, Teluk Pasu. SK Paloh ni tak besar sangat, pelajar kurang lebih 300 orang. Cekgu pula +-30. haaa neves nya mula mula masuk, tade kawan isk isk ye lah sebelum ni masuk sekolah ad geng, masuk U ada geng, akhirnya masuk dunia pekerjaan tada kawan, survive sorang sorang fuuu >,< Hari first Alhamdulillah kenal kenal cekgu, masuk kelas, semak silibus, studi apa nak kena buat. wah wah notbad ya, banyak dan berat rupanya tugas cekgu ni, ingatkan masuk kelas terus pegang kaporr, nahhh gitu gini, abis masa keluaq teruih. huihui kini ku mengerti, tak semudah ituu. terima kasih guru-guruku =,='


Rupa-rupanya bahagian pengajaran JQAF tahap satu dan PRA di SK Paloh ni agak berlainan dengan sekolah sekolah lain. satu kelas, untuk subjek Agama Islam dipegang oleh 3 org cekgu/ustazah. Jadi saya berkongsi dengan 2 orang lagi guru iaitu Ustazah Sholehah, Ustazah Sakinah dan ada satu kelas kongsi dengan Ustazah Zana. Semuanya super senior, saya sorang je sangat baruu dan sangat taktauapaapa huk =,=' Bila masuk time subjek PAI, budak-budak ostazah berkenaan otomatik akan bergerak ke tempat masing masing, ada harinya di surau, di bilik JQAF atau dalam kelas je. sebenarnya sampai sekarang (kurang lebih sebulan kemudian) masih lagi pening dengan sistem ni huihui sebab kadang kadang terfikir, cara pengajaran lain lain kan? jadi mcm mana silibus pembelajaran di'standard'kan. tapi mungkin jawapannya ada pada buku rancangan tahunan/silibus *yang ang malas nak studi tu kiki >,< jadi setakat ni, saya pun refer buku tu, dan sentiasa plan, okeh minggu ni, minggu ke 30 nak kena aja apa, latihan ap haaa. tapi apa pun tak dinafikan tak mudah wei, susahnya jadi pendidik, nak kena rancang cara pengajaran, dan nak kena tahan penatnya menghadapi karenah budak budak haiyooo *lap peluh kat dahi =,=''

Yang tu satu hal, satu lagi macam mana nak break ice dengan guru-guru SK Paloh ni -,-' kita ni bukan lah ramah sangat, malu jugak sebenarnya bila baru kenal, nak bergaul dengan golongan senior aka dewasa ni (-_-)' sebelum ni selalu huha huha dengan kawan sebaya, sembang dengan depa pun topik cicai gitu je. sekarang, masuk alam pekerjaan, nak kena kenal dan bergaul dgn a group of adult people, cekgu-cekgu plak tu. wahhh now i really need to get out of my safe zone, break off my shell hiyahhh (^o^)/ seboleh mungkin, tegur guru guru kat situ, yang penting senyummmm =D =D bila lepas raya, no longer Ramadhan selalunya cekgu cekgu kat situ akan brekfast around 9-10 a.m. imagine betapa pemalu, solehah dan sopan nya time tu, nak singgah kantin pun maluuu adeh! pangg! (-_-)'' tak tau ad apa dalam kepala mase tu, tapi tade kekuatan lansung nak pi kantin dan jointheclub guru guru yang duk sembang n brekfast tu, padahal patutnya time tu nak breaktheice ke, kenai kenai ke, buat buat ramah dgn family Paloh ni haiyyaaa -.-'


Sampai lah hari ke empat bertugas di SK Paloh, masih lagi tak masuk masuk ke zon kantin. padahal jalan 10 langkah je kot, teruih sampai, dan lokasi dia cumalah sebelah bilik guru *even dari tingkap i pun nampak strett (-_-)' i remember that day, ya Allah lapar sangat sangat errr. perot ni dah kluarkan macam macam bunyi yang extreme, kreukk kreukk =/ dari bilik guru tu, duk intai je, nak masuk ke tak nak ke tak, last last tak masukk aaa! tade kekuatan nak masuk erk! dlm kepala duk pikir, kalau masuk nak sembang ap dgn cekgu cekgu ni, kang senyap cakap sombong bla3 mcm2 monolog dalaman yang bermain di minda time tu. haihhhh. terok betul. time rehat, *haha nak gelak ingt ni. ad sekali lalu kat budak budak duk makan, ad sorg bwk kueh raya, jd dia bg seketui, ya Allah dlm ati ni mcm yahooo akhirnya! makanan! nak sebekas boleh ka? kiki hm gitulah hari tu berlalu, lapar seh (-_-)' last last, sakit perot, rasa mcm acidic. that moment msg kawan ni, 'peq lapar. sakit perot' sekali kawan tu kol, tak makan lagi ke? tunggu jap saya mai bwk makanan. err? tak sempat explain apa2 alih2 sampai delivery nasik bungkus dgn air teh limau ais kiki *dalam hati ada taman jap. maseh peqq :3

the next dayyy, ahah! akhirnya ada kekuatan untuk masuk kantin, tu pun kebetulan kak ana, cekgu yang jaga budak PRA, yang baik dgn saya sebelum ni ada kat dalam. wah wahhh masuk like a boss, penuh yakin,masa tu guru besar pun ada. dalam ati ni, notbadd, first day masuk kantin sembang dgn headmistress kiki :3 masuk tu, woo makanan sini not bad, banyak jugak pilihan, kalau ku tahuuu. siap tapaw utk makan tengahari ngee >.< masa tu cuma makan mi goreng, keropok dan order air milo panas. wahh lega cheq. baru la semangat masuk kelas! hii >,< since that day, hari hari kemudiannya mula selesa dengan guru guru kat sana. mula mula kan kenal2 ingat yang ni kerekk, yang ni sombong, padahal semua baik baik =] sehingga hari ni, dah rasa tak janggal lagi, dan rasa apart of the Paloh big family. hihi. apa lagi, dah banyak aktiviti, program yang buat sekali, cthnya sambutan hari raya kat sana, gotong royong, mesyuarat guru-guru *yang ni pun excited ka :p 


Budak budak pun ada yang dah ingat nama, antaranya aiman, hakim azizi, taufiq, balqia, izzah maisara, lili, fathir dan lain lain. seronoknya Allah izin dapat kenal mereka yang chomel chomel ni! :D sekarang baru faham, kenapa kawan kawan yang belajar ipg, akan happy dgn anak murid diorang, selalu uplod gmbar dengan cekgu etc, rupa rupanya, tuu la kegembiraan, kebahagiaan, ke'happi'an seorang yang bergelar guru =] memang besst pengalaman ni. Alhamdulillah. dah mula suka n jatoh chenta dengan SK Paloh ni :) sekarang masih berbaki sebulan setengah, insha Allah akan manfaatkan peluang ni sebaik mungkin. i always pray, the next, next dayy, i m gonna be a better ostazah. make it better, always. insha Allah! till then #lovepaloh#


Wednesday, August 21, 2013

Mission accomplished :)

As salamualaikum dan salam sejahtera! :] fuu lamanya x jenguk blog, rasanya lebih sebulan sebab last post bertarikh 14 July 2013 >,< akhirnya hari ni 22 Ogos 2013, dbaru ada kekuatan untuk mengatasi kemalasan menaip. dan tiba tiba hari ni rasa macam nak bercakp, dan bagi nasehat pd diri sendiri =,='' Lepas habis pengajian di UMT, rasanya macam macam benda baru yang menjengah dalam hidup saya. Ada yang suka, duka, pahit, masam, manis. yang pastinya Allah dah atur setiap suatu yang terjadi tu bersebab, berhikmah. there s a reason why *yeah, postif positf (^,^)/


Bermula dari bulan Jun lagi, diri disibukkan dengan mencari kerja, approach lecturers untuk postgraduated master project, fikir tentang itu dan ini. haihh, pening den =,='' sampailah akhirnya masuk ke bulan Ramadhan, saya tekad untuk isi ample time ni *instead of menganggur =,=' dengan memulakan bishnesh kecil-kecilan. Bisnes simple-simple, bermula dengan modal aka simpanan duit PTPTN yang berbaki masa semester akhir. Waktu tu mmg dah plan, kalau boleh dengan baki duit saku yang ada ni, nak jadikan modal bishnesh. Alhamdulillah :D dimana ada kemahuan, disinun ada jalan! Saya start jual tepung kek, kek coklat moist, kek redvelvet, puding, pemanis mulut/dessert etc :D Slow slow, dapat jugak menjana income roughly RM300-400 sepanjang bulan Ramadhan dan Syawal ni. Daaan, baru baru ni dipertengahan bulan Ramadhan, one of my bestie Lina Wani nak join venture dan bisnes makin rancak waktu tu. now we re doing delivery! (^,^)/ naahh pernah skali sampai nak sesat, area batu rakit semata mata nak hantar sekotak pizza err -,-' apapun, it was a great exprience :D atleast,dah berjaya accomplish one of my mission, iaitu memulakan bisnes sendiri (yang kecil ciput ni). insha Allah, memang nak libatkan diri secara serius dalam bidang ni, cuma tunggu masa yang sesuaii :D

Sunday, July 14, 2013

Alhamdulillah, baby dah selamat keluaq :')

Ahamdulillah, setelah penantian demi penantian, debaran demi debaran akhirnya mak sedara ssaya, cikmi, selamat melahirkan anaknya yang kelima tengahari tadi. Tak tahu kenapa my heart feel so touch, terharu, bersukur sangat. As i did mention in previous entry, sejak sehari sebelum Ramadhan, cikmi mengalami beberapa masalah kesihatan macam darah naik etc yang menghalang proses kelahiran untuk berlaku walaupun dah keluar tanda (mymom said, sebenarnya saya pun tak paham sgt huhu). Apapun, lega, sekarang dan selesai, selamat semuanya. Jam 1 petang tadi, terima satu SMS daripada my other aunt, yang maklumkan cikmi dah selamat lahirkan anak, and its a gal! :D hooreyyy. nervous nervous. lepas tu saya bagitahu mymom, then jam 2 petang kami 2 orang pergi hospital untuk jenguk cikmi dan baaabynya :D 


Sewaktu tunggu cikmi keluar dari dewan bersalin, macam-macam benda bermain di fikiran saya, keadaan sekeliling, dalam wad, pandangan pandangan orang yang sakit kepada orang sihat. Masha Allah, betapa bersyukurnya saya, yang sihat wal afiat ni, sedangkan ramai lagi manusia manusia yang Allah pilih untuk diuji sakit dan macam macam masalah lagi. Dan dari situ juga saya lihat, satu scene. antara seorang doktor yang rush sana sini, dan seorang pesakit, pelawat pesakit yang tak dikenali begitu murah dengan senyuman, tegur mak saya seolah olah dah lama kenal. Allahurabbi, tak semestinya Dr. Dr. ni happy kan, ada yang baik dan tak kurang juga yang sombong, buat kerja kasar, ergh (choyy!) dan anehnya orang biasa biasa ni, begitu mesra, penuh kasih sayang, dan seolah olah tiada barrier. huhuhu Pelik, aneh. what a life (=,=)''


Sewaktu tunggu cikmi keluar dari dewan bersalin, mymom cerita pengalaman waktu dia bersalin dulu. macam nimacam tu hihihi i feel touched. mom is great, super osem seriously! Sakit nak bersalin ni, Tuhan je tahu. macam macam perasaan ada. dan waktu tu cuma harap suami untuk bagi sokongan, bagi semangat. susah hati, bimbang, takut semua ada. tapi bila dah churchurchur keluar, tengok baby, semua yang sakit sakit otomatik hilang, wahhh itulah kata kata mymom. i smiled. deep inside, i pray and pray, semoga saya pun satu hari nanti akan lalui semua ni :') then only i know susahnya dan osemnya feeling menjadi seorang ibu hoho yeayyi want to become a mom. i want to have my own babyyy. ihii (^,^)/ Dan akhirnya, lebih kurang jam 3 cikmi dibenarkan keluar. saya curik curik skodeng baby tu, oo my gucci, its soo lovely! :D :D baby tu sangat cantik, comel, sempurna tiada dosa :') dan saya rasa sebak, terharu tengok cikmi yang kelihatannya penat dan masih lemah. my aunt had oredy gone throo so many hardships and tough days before. Semoga Allah merahmati, dan memberi kemudahan pertolongan dunia akhirat kepada beliau. aamin :') 

haa! berbalik kepada baby. proses transfer cikmi dan baby ke wad melalui beberapa proses, depa baiki bungkusan baby, check nama, jantina, minta ic, dan bagi suntikan VCG kat baby di bahu kiri. lepas tuuu hah, baru lah baby tu ditinggalkan di katil kecik sebelah ibu dia (macam ala ala drama) hik ya Allah, this experience was so great, i m not goin to forget this! the baby is so beautiful, i just fall in love with her! hiii dan Alhamdulillah, baby ni sihat wal afiat :D dia santek, comel, cerah dan rambut lebat hii i took few pictures of her. haaa ni beberapa gambaq baby ramadhan yang comel ni. okay, setakat tu sahaja cerita kisah excited dapat kazen baru ni hik >,< syukur sangat-sangat, for His blessings, and for this beautiful and adorable angel. Alhamdulillah :')