Monday, July 23, 2012

Result Exam Semester 4

Beberapa hari ni sy didatangi mood sedih & tidak stabil disebabkan keadaan tok wan sy yang masih berada di hospital skrg. Masha Allah, bertalu-talu ujian daripada Allah utk dirinya, semoga tok wan sy cukup kuat utk hadapi semua tu. Insha Allah, ad pahala yang tersimpan, sebesar besar hikmah di balik kesulitan yg dihadapinya. 3 hari lepas sekali lagi tok wan sy dimasukkan ke hospital, disebabkan kesukaran bernafas dan masa tu ada 2 org doktor yg mengiringi ambulance yg dtg utk stabilkan keadaan beliau. Hurm dan malamnya pula, pukul 2 3 pagi, mc mi sy kol utk maklumkan yang tok wan sy akan dimasukkan salur besi dari lengan hingga ke jantung utk alat bantuan pernafasan :( Allahurabbi. Pagi semlm, sewaktu sy praktikal ibu sy kol, maklumkan yg tok wan nak kena operate.. tapi bukan utk buang tumor, tapi untuk gastrik! Kes lain pula! Dan menurut Dr., operation berisiko dan boleh berlaku pendarahan yg banyak yg boleh membawa kepada maut. Nauzubillah. Ya Allah, permudahkanlah. Saya hanya mampu berdoa dan berdoa :(
Ingat Allah bila-bila masa,mudah mudahan hati tenang
Semalam 23 Julai, result exam semester 4 dah keluar! Bila sy dapat tahu, sy tak excited pun nak bukak lagi. Sy fikir, sy perlukan kekuatan. Untuk menghadapi sebarang kemungkinan yang boleh lemahkan sy. Hoh! Dan malamnya, selepas berbuka, sy kutip kekuatan-kekuatan yg sy jumpa semasa bertarawikh dgn adik-adik sy. Hurm Alhamdulillah, they are getting better in performing solat :) Saya berdoa, apa pun keputusan exam sy, semoga sy diberi kekuatan utk hadapi. Masha Allah, semester lepas ad 2 subjek yg sy sangat takot~ hoho Biochemistry dan Biostatistic. Biostat, dengarnya ramai budak kelas sy tak lepas untuk lulus sekalipon :O Dan itu lah antara subjek yg paling menggigil sy nak jeling result nya nanti. Err. Dan satu lagi, mudah mudahan sy kuat untuk hadapi result kwn2 sy yg jauh lagi baik dari sy. Huhu Keep me away from jealousy, even its a good jealousy. Its really bothering. huh!


Lepas selesai tarawikh, sy pun log in Mynemo, website official UMT dan ke bahagian akademik, untuk jeling2 CGPA! Erkk Erghh. And then, yah! i did it. Hoho Alhamdulillah ada peningkatan >.< yeay! Walaupun sikit jah, sy bersyukur melepasi target yang sy nak, dan.. tiada FAIL! hihi tak payah repeat subjek 'itu' Alhamdulillah! Terima kasih ya Allah :D Tengah sy suka suka kejap. Sy online nak tgk khabar dari kwn2 lain. First sy tanya, 'kakak' sy kak Eti. Huhu Alhamdulillah Beliau punya pun OK! Chiba Chan pun OK! Scroll dan scroll lagi status pasal result dah mula banyak keluar. Sy pun ada terpandang perbualan org lain tntg result org lain. ngeh3 Facebook meh? what u expect, people can read you and stalk you accidently huhu =.='' Kebanyakan nya meningkat dan happy-happy! Dan masa tu, kegembiraan yg Allah bagi sedikit demi sedikt terhakis, terlarut dan jealousy yang mula menguasai diri. Itulah problem hati sy. =.='' Senang lupa untuk bersyukur, dan cepat nya dengki! Ish 

Antaranya ialah:

i got A for my biostat! i got A for protozoologi! 
(Safee Sali, bukan nama sebenar)
I am sooo happy to see the result. Thnx to myself n the lectures 
(Chu Chi, bukan nama sebenar)
Alhamdulillah, dekan lagi walaupun banyak subjek yang drop
(Wati, bukan nama sebenar)
Thanx dear help me increase my pointer
(Fofo, bukan nama sebenar)

Chill la bro, why need to monyo monyok

Whoa semakin scroll banyak lagi status-status yang cakap tentang result masing-masing. Sy pun teringat, terfikir macam manalah result 2 kawan baik sy yg sebelum ni sokmo jauh meninggalkan sy huhu Cat dan Mira. Mesti lagi sekali jauhhh tinggalkan sy. Entah-entah dekan. Sebelum ni sy biochem, usahawan tak kuat pun. Even untuk 2 2 subjek sy pernah menangis. (Ee tak malunya) hoho Sokay, kalau diorang dapat tinggi pon, sy sebagai kawan sepatutnya happy dan bangga kan? HOHO betapa sy choba mempositifkan diri saat ini. huhu Cemburu tetap tersisa pd kawan-kawan sy laen yang super brilliant kat luar sana tu. Very well, cemburu untuk bersaeng sebenarnya. Cemburu untuk upgrade lagi result dan pointer akademik Semua nak skor, semua nak 4.00 flat. Semua orang nak grad, nak sambung master dan.. ergh.. itu semua lah =.='' Hurm Perasaan bimbang, risau, takot, datang serbu hati. Urm ya Allah, sy perlu kuatkan diri sy. Tak perlu pikir orang lain. Saya dah buat yang terbaek, untuk diri sy, utk mak ayah sy. HOH Bersyukur! Di bulan ramadhan yg mulia ini belajar mendidik hati supaya bersyukur! 


Kenapa sy mesti sibuk untuk cemburukan orang laen pasal CGPA, result subjek semua tu, dan tidak cemburu pasal soal laen contohnya ibadat mereka yang tahap super saiya sekarang ini! Hallooo masing-masing sekarang kejar 'pointer' tinggi untuk rebut ganjaran suppper time ramadhan ni. This is the real Reword hokay? You know the fact. Kat sekeliling, kawan-kawan di UMT, yang dapat dekan semua, most of them worth to get. Dan ad yang dapat by chance. Dan! Tak kurang yang kita rasa, bukan rajin pun, tapi Allah bagi. Kita? Allah tak izin lagi. Sy tak pernah dekan pon >.< Tapi, the fact is tak ada apa pun. Just a damn number. Put it away. HOHO Yang penting sy bersyukur, walaupun tidak gumbira, tidak sedih =')

My real real point is, kita dah usaha, dan se lebih nya, Allah 'settle'kan untuk kita. Kita layak terima atau tak. Kalau belum masanya lagi, insha Allah, Dia akan ganti dengan apa yg lebih baek untuk diri kita. He knows the best rite? Senyum senyum. Dah dah jangan monyok lagi! ^.^ Sometimes, you just have to pretend to be happy & you ll feel the 'happy' in you :) Sedar tak sedar graf ramadhan kali ni jatuh sket. Prestasi kurang. Orang laen berkobar-kobar nak khatam Quran, attendance pergi masjid full etc. Nah! inilah nak kena jeles sebenarnya! HOH Hokay,lupakan pasal yang dah lepas, fokus apa yg berada di depan yep. Upgrade amalan-amalan di bulan puasa nih, reduce time tido tuh! Target, tarawikh tak nak miss walau pun akan ada waktu waktu choti yang terpaksa 'miss' jugak nanti herggh hoh yeay! FYP dan Repot Latihan Industri in the making hoho Sebagai penutup, jom sama doakan semoga hari ini, segala urusan Allah permudahkan, kita sendiri usaha untuk permudahkan, upgrade ibadah, baca Quran, solat awal waktu (ehem), jaga pandangan, no gosssiping, no judging, jangan malasss! insha Allah, haip2!!

No comments: