Saturday, April 18, 2015

Current obsession: Rempah ratus!

Ahaaa. disebabkan banyak sangat masa terluang di rumah kan, so aku lebih banyak habiskan masa dgn aktiviti surirumah sepenuh masa iaitu memasak, kemas rumah etc. Lately, terminat untuk mencuba resepi yang lebih kepada lauk pauk style kampung. Sebelum ni aku suka explore resepi ala ala western, mcm kek, pizza, cupcake, etc. Kali ni bila dh feeling suri rumah tu, terbiasa dgn lauk2. Well bila dah lauk, masakan kampung, ofkos tiada terpisah dengan rempah ratus basic aka spices! First time pegi ke mydin, semangat nak beli rempah bila tertengok resepi di blog aziekitchen resepi nasi arab kabsa. 

Ok, pergi mydin, ruangan rempah. Satu satu aku tilik. Tengok list, jintan manis, jintan putih, pelaga, ketumbar, cengkih, bunga cengkih, kayu manis masin semua ada bla3 haha. Apa bendaa nii. huu ==' Ok tengok satu satu kenal pasti yang ni mcm mana, yg tu mcm mana. Well semua benda dalam hidup mesti ad permulaan kan, termasuklah mengenali rempah ratus. heee. Beli yang oribukan ready blend. Lagi adventure kan. Balik rumah, tengok lagi. Oh jintan manis gini, jintan putih gitu. Walaupun namanya jintan putih, rupanya tidaklah seputih nama, ia sedikit kering dan kekuningan manakala jintan manis bentuk sama cuma hijau pudar skit. apapun biasanya kedua rempah ini digunakan serentak, pair  to each other. uhuu


Kebanyakan rempah, tak lari dalam ap2 masakan lauk lagi lagi yang kari, gulai, dan juga nasi. Dalam bulan April ni alhamdulillah hati tergerak dan berjaya hasilkan beberapa masakan berasaskan rempah ratus. Uiyyy seronok bak hang! Bila sekali buat jadi, adik-adik pun meraikan masakan tu dgn makan dengan semangatnya depan TV. ehee. Lagi lagi bila check periuk tu, dah licin. weee. Bila gitu,  hati lagilah membuak buak nak buat lagi dan lagi ^____^ Mulanya aku try buat nasi, lauk tak lagi. haha. Sebab ap? sbb masak nasi ni guna rice cooker. Sediakan bahan, campak2 masuk rice cooker, ting! daaa siap. Risiko untuk tidak menjadi tu kuranglah skit kan. ehee. Aku stat dgn nasi arab kabsa, mandy, nasi carrot, nasi tomato etc Bunyi mcm canggih kan, actually kebanyakan basic nasi ni, semua sama. Guna rempah 4 sekawan (kayu manis, pelaga, bunga lawang, bunga cengkih), bawang besar, bawang putih, susu cair dan ad sedikit tambahan2 ikut jenis nasi. Contoh, nasi tomato, tambah sos tomato. Nasi arab, tambah rempah kabsa (gabungan rempah kering: ketumbar, pelaga, jintan manis, jintan putih, lada hitam,serbuk cili, serbuk kunyit, cengkih). Nampak panjang? komplikated? jangan risau. Bawa list ni pergi pasaraya, pasti excited nak beli satu-satu dan try buat, blend sendiri. Atau paling paling mainstream pun, beli rempah kabsa yang dh ready made (tp kurang mencabar lah kan?). Kalau rempah tu kita blend, sangai sendiri lain feel tu, rasa mcm pro chef jap walaupun hakikatnya baru amatur. ehehe. ok, nasi ayam pun sama, just guna air rebusan ayam+halia+bawang putih. Mula mula biasalah nak cuba tak berani, fon setia menemani dgn screenshot resepi2. Kdg2 laptop pun terbukak, aku pun berlari-lari mula2 duduk kat dapur, pastu tgk2 laptop. pastu g dapur balik. haha. begitulah sampai nasi pun siap ==' Tp bila dh kali kedua, ketiga buat haa inshaAllah lah tak payah dh buka laptop, fon suma. dh buleh agak2. yang penting, cuba dulu. Beranikan diri! hah

Teka ni apa? muehehe
Lauk-lauk pun sama. Mula-mula takut tak jadi apa suma kan. Tapi bila nasi dh jadi, otomatik rasa nak try buat lauk juga. Aku stat buat ayam grill utk nasi arabnasi carrot. then buat kari. tp yg ni aku tak puas hati sbb ayah aku ad. jadi bukan 100% air tgn gua lah kan. haha ngade betul nak conquer sorg2. Tapi basic dia pun sama. Bawang merah, putih, rempah 4 sekawan, daun kari, rempah kari+air (style ayh aku gaul dgn ayam biar sekejap), masuk dlm periuk dgn kentang. biar sekejap dlm pressure cooker. then masuk sedikit santan, air (banyak ke sikit yg ni pengalaman, masa akan ajar kta) lama2 kta sendiri boleh agak ikut selera tekak. then tomato, carrot ke tak kesah. biar smpai masak. Gulai pun sama, cuma tak letak kari, ganti dgn ciliboh @ cili kering blend. haaa. nampak kan. ni pun mula2 aku rajin2 tgk resepi tenet ja, bila praktikal, otomatik akn nmpak step tu mcm mana. ritu buat ayam masak merah. Aku tibai je. hahaha. mula2 bawang merah+putih+halia blend, tumis, cili boh dlm 2sb. masukkan ayam+serbuk kunyit+garam yg dh goreng. tp masa ni slack, aku silap goreng separuh masak ==' rupanya mak aku ckp kna goreng 100% masak, bila cmpur ke kuah merah tu, just goreng sekejap utk rata ja. urm, tak jadik ah :( frust jap. tp tapelaa lain kali boleh coba lagi. drpd tatau atleast dh tahu. dh tahu basic ayam masak merah, so boleh la agak kan mcm mana nak buat ddaging masak merah, sotong masak merah, ketam masak merah kan? haa tu lah penting nya try je buat. BUAT! masak ni cara belajar dia mmg mcm tu haa. Aku cakap pun bukan sbb perasan terer ke ap, tp itulah kebenarannya, aku pun still blaja. lama2 aku figure out yg blaja masak ni fun dan sgt release stress! so try lah ;) 




org kata anak dara bila dh nak kawen otomatik akan merajinkan diri utk masuk dapur. hahaa. gitulah kotnya. aku punya kes, sbb dh duduk rumah, jaga mak, nak tak nak, kena rajin-rajinkan diri. usia pun bukannya makin muda idok? uhuhu. So skrg, aku dh ada stok rempah ratus aku sendiri. yeayyyyyyyyyyy. Aku beli, susun siap2. bila nak guna, senang. nnt nak buat satu rempah kabsa khas, siap packing. senang, nak guna utk nasi arab, nasi ccarrot, taruk dlm kurma ayam/daging pun boleh. rempah 4 sekawan tu, beli siap2 buat bekalan just incase hati meledak nak buat ap2 kan. haa satu lg. contoh nak masak lauk ap, penting juga nak kena tahu pair lauk tu. contoh, gulai ayam, pair dgn ap? mestilah yg ringan skit, cth kailan ikan masin ke, ikan goreng ke. kalau pair dgn masak lemak sayur kacang pnjang mcm tak sesuai la kan? lain2, sup ayam, pair dgn ap? telur bungkus pun ok. haa gitulah, ilmu mcm ni tak dpt belajar kat lain. dlm buku tadak, intenet pun tadak. dia ada kat dapur jah. jd rajin2 kanlah duduk kat dapur, biasakan tgk mak ayah masak ap, dan pair kan dgn ap. haaa. kalu takut nak try masak. jgn risau. buat yg senang dulu. nasik goreng should do. just ingat step: (1) resepi, (2) cari bahan, (3) tibai je masak kot mana pun. hahaha! nak belajar masak lauk pauk, biasakan diri pergi ruangan rempah. kdg2 belakang peket rempah tu pun dh ad step-by-step cara buat. cuma folo. learning is always fun and full of adventure. saba la kalo sesekali tak jadi dan masuk tong tu aka tak habes/orang tak nak makan huhu ==' . semua orang akan melalu detik pahit tersebut. huihui okehh. selamat masuk dapur! bhahaha

Faveret: roti jalaaaa! yippie berjaya buat oyeah

Monday, April 6, 2015

Allah, kuatkan hati ini :(

Persoalan demi persoalan bermain dalam fikiranku. Semakin hari, semakin penat berfikir. Makin diajukan soalan, makin jauh aku dari jawapan. Terlalu banyak benda dalam fikiran ku, seolah-olah berpusing. Kebiasaanya aku termenung, berfikir, aku pun istighfar banyak-banyak. Sebab persoalan persoalan ini datang kadang-kadang bisikan halus dr syaitonirrojim untuk buat hati resah, gundah gulana dan berputus asa. Apa yang aku fikir sebenarnya? hmm

Benda yang aku sgt riso. Ada macam something tak kena dgn hati aku sejak dr masa kat Mekkah haritu lagi. Sesuatu yang aku tak mampu ungkapkan dengan kata-kata. Sesuatu yang aku alami sendiri. Struggle yang aku tempuhi dalam diri. ya Allah, boleh katakan ujian inilah paling berat pernah aku lalui. Mungkin bila describe dalam bentuk perkataan pun, belum tentu orang akan faham dan mampu menilai. Okay, ceghitanya cenggini. Sewaktu di Mekkah, hati aku dibelenggu, seolah-olah terjerut dengan macam macam persoalan yang mai dalam hati. Aku tertanya-tanya kenapa, tapi jawapan yang paling tepat ialah, dek kerana iman yang lemah dan kerana aku yang tidak cukup ikhlas+redho lagi dengan Dia :( Apakah persoalan tersebut? Dalam hatiku timbul, 'Kenapa Allah uji begitu begini?' 'Kenapa kena tawaf?' 'Kenapa kena saei? Kenapa begitu, kenapa begini? Kenapa Allah tak tolong, kami datang nak beribadat. *ya Allah, bila aku tulis dalam bentuk perkataan ini pun, terasa sebak didada. Betapa lemahnya iman, padahal waktu tu aku dijemput ke sana! Aku dipermudahkan segala cara untuk sampai ke sana! Tapi bila diuji sedikit dengan ujian, dengan kepayahan, aku mula goyah. Daripada selaut pertolongan Allah, rahmah Allah mai menyirami dan memayungi perjalanan aku dan kedua ibu bapaku, oleh sebab setitis ujian yang Allah beri, aku mula mempersoal itu dan ini. Ahh! Lemah sungguh insan ini, cepat goyah hang nih!


Aku doa banyak-banyak semoga Allah tetapkan hati ini. Wahai Tuhan yang membolak balikkan hati, tetapkanlah hati ini pada jalan ketaatan pada Mu. Aku istighfar. Entah kenapa aku banyak lalui hari hari yang kurang menyenangkan. Hati jadi tak tenang. Aku banyak fikir. Boleh jadi sbb ad sumber rezki aku dr sumber haram? Nauzubillah. Aku ada hutang dgn orang? Aku terumpat orang? Terbuat sesuatu yg Allah tak redho? Allahurobbi, beratnya ujian ini. Ujian hati. Dan ubatnya juga hati. Hati yang perlu dibersihkan. Mungkin dalam tak sedar aku sebenarnya jauh, jauh dr Dia. Allah nak aku u-turn balik pada Dia. Nila semula diri. Aku teringat watak Fahri dlm ayat ayat chenta, movie dr Indonesia tuh. Dia baik, dia rasa diri dia baik, bila dia diuji, dia persoal Tuhan. Itulah manusia. Lemahnya. Makin aku fikir, makin jauh dr jawapan yg aku cari. Tapi semakin aku mendekati Tuhan. Semakin jelas apa sebenarnya yg aku cari. Takdir itu misteri. Mata manusia, mata hati manusia belum tentu mampu menilai. Cuma masa menentukan, barulah hikmah penantian itu terungkai. Allah, ampunilah hambaMu ini. Sungguh aku jahil, lemah, hina, penuh dengan dosa. Aku mohon perlindungan Mu dr sesuatu yg memudharatkan diriku dunia dan akhirat. Terbaca satu ayat drpd Surah Fussilat, suatu hari nnt segala anggota tubuh, hati serta kulit akan jadi saksi akan apa yg kita perbuat selama hidup di dunia. Nah kau setepek! Betul sentap, panggggg atas pipi! Iya. Kau perlu pada Tuhan, usah sombong! Hidup adalah ihsan dan rahmat dr Tuhan semata. Apabila diuji, sabarlah. Kembali pada Dia. Apabila diberi nikmat pun, kembali jua pada Dia. Allah tetapkanlah akuu pada jalan ini. Temukanlah aku dgn apa yg aku cari. Menarik tntg satu quote yg di catat oleh Yasmin Mogahed, 'There is always endless strogle between two wolves inside ourself. They are godd, and bad one. So who ll win? The one you feed'. Nice. Inilah yg aku cari. Aku mahu yg baik itu menang, jadi yg baik itulah yg kena selalu bagi 'makan'. Makanan rohani


Friday, April 3, 2015

Resepi cheesetart yang osem ;)

Resepinya adalah seperti berikut, haa tapi sebelum tu, nak bagitahu resepi ni bukan sendiri punya pun, cuma refer beberapa blog dan digubah-gubah ikut gerak hati sendiri. Yang tang croquant dgn nestum tu aku tambah sendiri, sebenarnya nak bagi texture shell lagi crunchy dan tahan dari lemau/liut bak kata orang Terengganu :)





Resepi shell cheesetart 
170gm marjerin
50gm gula icing
1 biji telur gred C (2 adunan guna 1 biji gred B)
290gm tepung 
1@2 sudu besar croquant (boleh adjust ikut suka)*
1@2 sudu besar nestum blend*

*Optional

Filling cheesetart
250gm cream cheese Tartura
1 biji telur gred B
50gm gula icing 
Fillilng kegemaran (bluberry, kiwi, strawberry etc)

Filling coklat

Secawan whip cream non-diary
Secawan coklat masakan potong kiub 
Sesudu besar marjerin
3 sudu susu cair
*Panaskan, biar sejuk dalam peti, sehingga boleh pipe

Friday, March 20, 2015

Costochondritis *koff koff

11.59pm 20 Mac 2015. Haha, keras lagi mataku sebab tido siang td kot. huhu. SMasa ni semua orang dlm rumah dh masuk sarang masing-masing, maka tinggal lah gua sorg. huu. Tengok tajuk ni, canggeh kan ;) hehe. Sebenarnya asal-asal ku buka blog ni untuk berbicara topik lain, tapi tiba-tiba datang ilham lain untuk menulis. Tapalah, tajuk tu tangguh dulu, yg tajuk 'Hari si dia datang rumah untuk pertama kalinya'. Ahaks. Nampak dak excitednya disituu. kehkeh. Okay, berbalik pada apa yang nak ditulis ni. (apa nih berbelit-belit, haha). Kesahnya, tentang 'Costochondritis'.


Sebenarnya, perkataan ni tak pernah pun wujud dalam kehidupanku, sehingga lah beberapa mggu yang lepas. Kalau tak silap, minggu ke 2 bulan Mac kot. Masa gua batuk-batuk, lepas baik dari demam kan, batuk tu still ada. Mungkin faktor cuaca, makan obat tak konsisten, kurang air, zat besi, kalsium dan segala mak nenek nutrisi kot dlm tubuh aku ni. Jadi lama-lama tu, mcm berterusan hingga ke minggu kedua. Tapi alhamdulillah, sewaktu aku menaip warkah berlagu pilu ni (eh tu tajuk lagu la haha) aku dah pun sehat, tekak ni dh tak batuk-batuk dh. Syukur, Alhamdulillah terima kaseh ya Allah. Tapi nak cerita lah kan, masa batuk-batuk tu, timbul satu lagi sakit yg lain padan tubuh aku yg keding bak cengkedis ni (bak kata ayahku huhu) Sakit di tulang rusuk sebelah kanan, betul-betul lokasinya dibawah sternum. Sternum ni istilah bio, medik yg merujuk kepada tulang dada. Punyaaaa lah sakit :((( sampai ada ketika hilang macho gua terkeluar air mata sebab tak tahan sakit. Sakitnya tuh disini weii! :O Paling tak tertahan bila batuk kuat, ataupun bersin. ya Allah sungguh paling super power sakitnyaa. Selama ku hidup, tak pernah lagi sakit senak gitu :( sampaikan bila aku bersin atau batuk, tangan otomatik pegang area sakit. mmg sampai terbongkok-bongkok kadang tu. Susah nak describe sakitnya, ya Allah Tuhan saja yg tahu perasaan waktu tu.

Aku pun jadi tertanya-tanya lah kan, apa kone den ni. Sakit apa sebenarnya ni. Macam pelik. Bimbang sebenarnya sbb takut melibatkan organ dalaman, sakit yg lebih serius ke, mana tahu kan. Benda dalam tak nampak, kalo lebam ke apa buleh juga describe sakit tu macam mana. Ada sampai satu tahap dh aku terpikir entah-entah aku hidap penyakit yg serius, berkait dgn jantung, paru-paru ke, ya Allah nauzubillah. Aku pun try la godek-godek laptop ni haa, tanya kat ncik Gugel pasal sakit kat bahagian tulang rusuk nih. Ouh, sebenarnya ramai jgak yg mengalami. kebanyakannya sebab buat kerja berat, penat, susulan terkehel orat, dan macam-macam lagi. Aku pun terus mencari dan mencari. Dan akhirnya pencarian aku menemukan aku kepada satu sindrom yang dinamakan Tietze syndrome aka costochondritis. Mungkin 2 isitilah merujuk kepada sakit yg sama, atau.. entah, aku pun tatau haha. 


Ringkasnya, dr pembacaan aku ke beberapa page, costochonritis ni adalah satu keadaan sakit dibahagian tulang rusuk kawasan dada (sebijik dengan apa yg aku alami), disebabkan inflammation of cartilage around the rib (hah! toddia terkeluaq dh omputih dia haha). Faktornya? banyak faktornya dan boleh berlaku pd semua peringkat usia. Boleh jadi disebabkan kemalangan, terkehel orat (orang kay el panggil senjoh orat), dan frequent heavy lifting. Hmm. Jadi dari situ aku mula recheck balik. Hooh, betul, sblm ni aku banyak angkat mak aku dr wheelchair, ke bilik air dan jga pergerakan yg lain-lain. Dari situ jgak, lagi ak sedar yang pergerakan masa bongkok, mula-mula nak angkat tu sangat lah menekan bahagian rusuk di dada tu. Jadi sekarang aku buleh imagine mcm mana orat ataupun cartilage (or whatever) jadi membengkak disebabkan banyak tekanan. Hmm. Tatau macam mana. Rasa sedihbersalah. Sebabnya, aku tanak pun letakkan sebab aku sakit ni sbb aku angkat mak aku. Sebab itu dah tanggungjawab aku :( Lama tu, sakit tu makin terasa, jd terpaksa bgtahu mak pasal ni :( perasaan pun tak sedap, iya la hati seorang mak ni sensitip bak gigi sensitip. Aku kalo keadaan sakit pun sensitif semacam je. huhu. Tanak la mak terasa hati bila bagitahu keadaanya macam tu. Hmm. Jadi lepas2 tu, tugas angkat mak, pergerakan bilik air byk dibantu oleh adik laki gua, Nazmi. Tak lama kemudian, adik perempuan gua sorang lagi Nani pun balik untuk cuti seminggu. Waktu nilah gua rehatkan tulang rusuk kejap, kami adik beradik gilir-gilir untuk tolong mak bergerak dalam rumah. Ada sekali pegi klinik 1 Malaysia, check, Dr. pun bagi konklusi yg sama aku gugel tu, cuma terkehel orat camtu, dia bagi obat urut yang panas tu, obat batuk, dan nasihatkan untuk kurangkan aktiviti berat. Siap tanya lak, mak awak tu besar mana? Lain kali suh adik laki je lah angkat, awk minum susu lebih skit sbb 'gemuk' sgt. huh kuajaqqq. haha

Alhamdulillah, makin hari aku pun slow slow sapu obat panas kasi lega, minum air, batuk dh kurang. Syukur sgt. Sbb sbelum ni aku penah jgak terfikir nak g klinik untuk check kahak (as suggested by Dr), katanya kot suspect TB. err. nauzubillah. Mak aku ckp TB ni lain, kes berat. sampai minggu minggu batuk, haaa itu baru la sakit TB aka batuk kering. apa pun skrg dh makin reda. cuma ad jgak terdetik kebimbangan dlm hati, skrg adik aku Nani dh balik ipg dia, tak lama lagi, adik yg Nazmi ni pun akan tinggalkan rumah sbb masuk Tesdec di Marang. Tinggallah diriku sorang-sorang jaga mak uhuu. Sebenarnya, aku bukan bimbang atau takut apa, aku takut aku tak mampu, aku tersakit lagi ka, aku penat ke, smpai kepenatan timbul di air muka, muka masam smpai mak aku terkecik hati kta, ya Allah ituuuulah yg paling aku takutkan sbnanya. Aku, spnjang jaga mak aku, siesli kalu termenung sorang2 aku rasa sgt diri aku berdosa ng mak aku, aku takut sgt2 kalu spnjang aku jaga mak aku, ak buat dia tersinggung, aku buat dia rasa sakit (tp dia tak habaq), ak terabaikan dia tanpa sedaq, dan macam-macam lagi. Hmm. istighfar banyak-banyak. Inilah dia kan, kdg2 kita diuji, tapi org yg kita sg lagi berat diuji, waktu nilah sbnanya kita pun diuji sama. Aku doa, selalu doa, depan Kaabah pun aku sebut, ya Allah jdkanlah aku anak yg mampu berbakti pd kedua org tua aku, ampunilah dosa mereka, jadikanlah aku ank yg baik. Jadi masa ni lah aku diuji dgn apa yg aku doakan tu. Sungguh, kdg2 aku lemah, aku tak mampu. Aku terpaksa ketepikan prioroti lain. Org lain sebok cari kerja, aku dh tak fikir dh semua tu. Tp tapalah, aku pun act selesa buat kek dan berbisnes. Hmm, moga-moga aku kuat utk jaga kedua org tuaku. Ampuni aku ya Allah kiranya aku bersalah pd mereka. Lindungilah mereka, jaga lah mereka didunia dan di akhirat. Haramkanlah api neraka ke atas mereka, berkat ihsan mereka menjaga kami, semenjak dr kechil. Aamin, ya rob.