Saturday, September 15, 2012

Kini Saya Pelajar Final Year!

Assalamualaikum! Yuhuu lamanya tak update blog. huhu tak tahu kenapa, tapi feel untuk menulis karangan UPSR yang panjang-panjang tak tahu hilang ke mana hoho sehinggalah hari ini, nak tulis ke tanak.. hurm, tulis jugak lah huhu Alhamdulillah, meniti hari-hari yg sibuk, menyiapkan proposal Final Year Project, repot Li, persediaan mental fizikal dan material utk balik ke U.. akhirnya.. fuhh lega amat! And here we come, UMT cita warisan. hihi Ha, tanak masuk bab U lagi. Wait wait. Sebelum tu nak sentuh juga satu program Alumni sekolah sy, Alumni Sementojie Batch 2004-2008 baru-baru ni, yang diadakan pd tarikh 25 Ogos 2012. Alhamdulillah, sangat2 berjaya lepas 2 bulan berhempas pulas, gaduh sakan utk jayakan prog yg diberi nama BBQ RAYA BATCH SMKATJ 08 nih.. yuhuu! Utk prog ni, sy bertindak selaku Ex-Officio prog aka pemantau dan dibantu oleh AJK2 yg mantop2. Haa, Syukur, prog berjaya dengan jayanya! Share skit gambar2 hihi




Sesungguhnya, prog ini sememangnya osem dan sy rasa tersangat lah happy sbb dapat jumpa lagi sahabat2 satu sekolah dulu yippie!! :D Itu semggu sebelum pulang ke UMT. Then, ada post motem utk bubar sket jawatankuasa alumni disebabkan partner sy, inche presiden syafiq yg akn smbung pelajaran ke messir. Jd, lepas ni, sy selaku naib presiden akn bekerjasama dgn sahabat sorg lagi utk menerajui kepimpinan alumni, iaitu inche Faiz Shukor. Insha Allah, segala-galanya dipermudahkan, lagipon budak2 alumni senang je nak jage. Semua dah besa2, bukan budak fom3 lagi hik3 

Masa terus berjalan dan akhirnya, 9 sept..tamatlah secara rasminya cuti yang tak macam cuti pun.. sebab ad praktikum, dan siap jadi wanita berkerjaya lagi uhuk3 Bermulalah semester baru, yang juga merupakan tahun akhir bagi saya, sebagai seorang mahasiswi jurusan Sains Biologi di Universiti Malaysia Terengganu. Wah bangga gitu >,< Macam tak percaya, zup zap zup zap, sekejaaaap sangat masa berlalu meninggalkan kita dgn 1001 memori. Macam2 dah lalui di UMT, kisah suka duka, kisah, malu nak citer, kisah pahit manis, masin semua ada. Dan semua tu tertulis dalam diari perjalanan hidupku yang akhirnya, bakal menemui titik noktah jua


Ha! Jadi, pelajar tahun akhir huh?? Apa nak buat ya. Hurm. Masuk U terus rasa macam pening2, perlukan minyak cap kapak dan macam-macam lagi uhuu Masuk2 berbekalkan 2 tugas yang masih berbaki, er tak berbaki jugak sebenarnya.. banyyyyak hokay? zZZ iaitu proposal FYP dan repot Li. ha, nak buat, tapi ya Allah.. tertangguh dan tertangguh.. hurm apa nak jadi dgn Khalida ya. huh! Perasaan malas dan suka bertangguh2 kerja sememangnya sukar diatasi lebih2 lagi bila waktu cuti plus raya! huhu Tapi apa pun Alhamdulillah, hasil kerja keras, paksa2 diri yg malas nih, berjaya siapkan FYP dan Li repot, approximately 70%. Dan yg pasti, tak perfect dan perlukan pembetulan yg banyak lagi sy kira, iyalah buat sorang2 kat rumah, syok sendiri lah katakan hihi 


Minggu pertama di UMT agak lah huru hara ya. Untuk kemaskini jam kredit, setel pasal subjek elektif yg sampai skrg tak berkesudahan. heww~ Kemudiannya, my first meeting dgn supervisor sy, Dr. Amirrudin bin Ahmad. Haa, sangat scarry. Dan akhirnya! fuh Alhamdulillah. Khabar angin mengatakan Dr Amir cerewet, garang.. haa tidak tepat.. Dia banyak tolong.. bila sampai, Dr Amir terus nak tgk proposal, dan sy pun terketar2 hulur proposal yang tak berapa nak proposal tu. hihi Dia tengok2, belek2.. kemudiannya explen, apa yang kena baiki lagi lepas ni. Sama mcm my 2 other friends. huhu Alhamdulillah. Dan lepas nih, banyak lagi to-do-list yg kena selesaikan regarding my proposal. Cuba menenangkan diri, walaupun hati mula resah geli-gelisah menanti hari mendatang. Dlm kepla dah mula atur tarikh2, apa yg nak kena buat, perkara2 yg perlu diselesaikan, dan macam2 lagi. So do my Li repot. Semakin rasa banyak yg dah siap, semakin rasa tak complete, rasa mcm salah. Serba tak kena. Hurm Allahurabbi. Kenapa ya hati tak tenang? >,<

Banyak-banyak zikir bila hati tak tenang ya Khalida Kharudin?
Apapun saya bersyukur, sebab.. berbanding apa yg sy hadapi skrg ada di kalangan kwn saya yg laaaagi disaster. Hurm. Ada yg tak siap lagi, ada yg baru nak stat, ad yg laptop rosak dan tak dapat buat (Walaupun, pd sy itu cuma excuses yang merapu disebabkan skrg byk alternatif lain yg membolehkan proposal disiapkan dlm masa skejap, apatah lagi beliau tidak berpraktikum). Hurm cuma itulah, skrg rasa agak penat bila push diri utk buat dan terus buat. At one point, rasa nak stop, tarik nafas dannnn fuhhh.. merehatkan diri ^.^ Alangkah bestnya! Ya, perlukan rehat yg sekejap untuk diri. Rehat dari berfikir, rehat dari kebimbangan, rehat dari bebanan yang menghempap-hempap. Huh! Esok, insha Allah saya akan baiki sikit lagi repot Li, dan mulakan utk betulkan proposal FYP plak. Erghhh. Ok. Jangan panik! Phew~ Buat sekadar mampu, jangan tension-tension. Dan! Listkan di dlm to-do-list apa yg mampu kita betul2 buat hari tu jah. Ok? Op kos kita akan upset bila tak dapat full fill to do list, tapi kita kena tahu limit diri kita. Insha Allah, ada masa. Masa kita yg aturkan.. Phew, nasihatkan diri sendiri paling susah rupanya ya? hihi em, harap2 nya hari esok berlalu dgn baik, hopefully. Ya Allah, permudahkanlah. Saya akan usaha seboleh mungkin. Saya tak nak jadi orang yg rugi. Semester baru, semangat baru! Hoyeay! Dekan ya semester ni? insha Allah! :D

No comments: