Wednesday, September 19, 2012

Amanah Bukan Sekadar Title Sandaran!

Assalamualaikum dear Blogger! Sihat?! Alhamdulillah Allah bagi kesempatan kita hidup sehari lagi untuk terus cari redho Nya, dan bertaubat dari dosa-dosa semalam >,<  Wah lately jarang sangat update blog disebabkan kekangan masa dan terpaksa bagi komitmen untuk tugasan2 akademik. Haaa pengsan~ Kena kuat, kena kuat Fuhhh! Sekarang baru balik dari kelas yg tamat jam 5 petang, dan Alhamdulillah, masih mampu menahan diri dari tertido zZZ hihi. Kenapa ya tajuk agak komplikated di sini. Hewhew sekadar coretan di senja hari semata-mata, sy nak story pasal AMANAH... >,< Amanah ni apa ya? Wah amanah merupakan satu term yang generally membawa maksud tanggujawab yang kita pikul, yang perlu kita lunaskan selagi kita bernafas, lebih2 lagi apabila hak-hak orang lain perlu di fulfillkan. Haa sebenarnya nak kaitkan juga dgn apa yg berlaku pada hari ini sebenarnya. Yeza, ada kaitan dgn amanah. Suspen suspen :] huhuh Serius, saya takut dengan apabila mengedong amanah, tak kiralah dalam erti kata apa sekali pun, kerana amanah ni bukan benda maen2, kita perlu pikul, kita perlu lunas, dan satu hari nanti Allah akan tanya balik perihal amanah yang pernah kita pikul sewaktu di dunia. 



Sejak dari sekolah menengah, saya minat untuk terlibat dalam organisasi. Yang secara tak lansungnya mendidik diri untuk memgang amanah. hurm Tak tahu kenapa. Saya rasa seronok boleh buat sesuatu beramai2 dgn orang lain, jayakan sesuatu dan akhirnya meraikan kejayaan tersebut beramai2. Though pada peringkat permulaan dan pertengahan kita sorang jah berhempas pulas =.='' Errr. Hihi Doesnt matter. at the end of the day, melihat keberhasilan apa yang kita usahakan, whoaaa! Sangat best rasanya! Kepuasan yang hanya Allah tahu bila effort kita betul2 menjadi!

Masa form 4, sy jadi AJK keceriaan kelas. hihi Tak tahu kenapa, sy memang rasa tercabar bila ada satu kelas, kelas 4 An nur kalau tak silap, selaaalu menang Piala Pusingan kelas paling chantek, paling beresih setiap 2 minggu. Eee geram3! So sy ajak satu kelas masa tu, utk sama2 kerja dan hias kelas untuk 'rasa' mcm mana best nya boleh merangkul piala yang err, piala lah kan hihi Jadi ada satu weekend, kami semua gotong royong, dan sy lead dgn idea merapu yg yang mase tu beli polisterene byk2 buat idea 'ocean'. kihkih >,< saya lukis hidupan laut di atas board polistrene tu dan kami warna ramai2. ada ikan paus, ada sotong, udang, kerang, rumpai laut lah. Wee memang meriah la time tu! #Rindunya zaman sekolah# hihi Semangat memang semangat! Hoh Akhirnya, kemenangan menjadi milik kami! Yahoo Yahoo! hihi That was fun, and yet i m still smiling when i writing this sentence >,< hewhew 



Dan mase fom 5, sekali lagi, sy diberi amanah selaku AJK keceriaan kelas. Dan yang bestnya! ap yg sy buat masa form 4, sy buat lagi masa fom 5. Sy dgn sahabat2 lain, sungguh2 turn the class into a new one. Kami cat, kami buat hiasan dinding dgn board polistrene, buat origami tshirt yg ad tulis birthday semua org, buat sudut bacaan (Walaupun sepanjang tahun, ad 2 org je pernah membaca disitu) kihkih Konsep kali ni, bukan ocean, tapi serangga! Kihkih kat dinding kelas, ad semut, rama2, siput, dan lain2 kihkih Ada sekali, sampai ad konflik, sbb ada budak laki tu, dia ter'marah' sy sbb byk sgt hias, pastu sy nangis masuk toilet. Ee malu! hihi kelakarnya ingat balik >,< Sekarang dah baik dgn budak laki tu. Namanya Matyo, ketua kelas mase tu hihi :] Dan dijadikan cerita, sekali lagi, utk merebut piala, 5 Annur yang jadi saengan utama. But then ending nya, of kos la kami, 5 Al kauthar yang menang hihi kalau x, x lah tulis panjang2 ni kan. Hehe :p



Masa USIM, saya jadi penolong kelas yang handle Tamhidi Sn Tech Kump 1 seramai 25 orang kalau x silap. Hewhew, namanya penolong kelas, tapi tugas... ya Allah Tuhan je tahu.. phew, masa kat Universiti was totally different with school. Whoa! Penat. Penatnya bukan kerana tugas, kerana handle orang yang pelbagai ragam, kena bergerak sendiri, belajar untuk setuju dan tak setuju and so on. Banyak sangat benda baru yang belajar secara tak lansung di U, dan op kos, memerlukan kesabaran yang amatttt tinggi. Saya tak tahu dari macam mana, but yesss, cuma terlibat dgn organisasi, pegang amanah macam ni, baru tahu macam mana deal dgn mcm2 ragam manusia yang pelik2. Hoh, seriusss! Masa di USIM, banyak kali saya menangis, banyak kali rasa stresssss, rasa macam nak marah sangat, sedih sgt dan macam2 lagi. Semua benda saya rasa. Macam mana kena marah, macam mana deal dgn situasi tegang, mcm mana bila berdepan dgn orang yang omong kosong, kerja zero, mcm mana nak stand dgn our point dan mcm2 lagi. Yes, bila pegang amanah semua ni kita lalui dan inilah yg me'mature' kan diri sy walaupun tak mature sangat pon hihi



Then, by the time, Allah aturkan jodoh sy dengan UMT walaupun tak pernah ada dlm rancangan hidup saya. And yet, Allah always had a best plan for us all :) Syukur, sy belajar mcm2 kat sini. Dan Alhamdulillah, bidang sy, kursus Biologi merupakan bidang yg sy seronok untuk terokai. I like! Hihi Dan! kat sini pun sekali lagi sy memikul satu amanah. Again, secara tak sengaja yg mana kwn yg ajak sy interview. One day, sy dtg bilik kwn untuk pinjam barang, kemudiannya beliau yg bernama Dik Tin itu mengajak sy utk join interview Majlis Kolej Kediaman (MKK). Zupzapzupzap mase pun berlalu, and i was chosen di bwh Unit Kerohanian dan Pembagunan Sahsiah. Wahhhh inilah sebenar-benarnya ujian. Phew, no words can describe, cuma hati yang mampu menahan perit dan lelah. O ceyy ayatnya. kihkihkih Ternyata, apa yg sy lalui di USIM, cuma 1/10 dari apa yg sy lalui di UMT spnjang bergelar MKK =.=' Kalau dulu menangis, yang ni menaaaangis teresak-esak dgn lagu hindustan lagi hihi kalu dulu luka kecil, yang ni mmg injury kena operate terus. hihi 



But serius, banyak benda sy belajar. Dari mula2 masuk hinggalah habis satu tahun memegang amanah yg berat bertan-tan tersebut Erghh :[ From zero, tak tahu apa-apa, sy belajar semua bab, dari tulis menulis surat, kertas kerja, deal dgn orang atas, present kertas kerja depan org-org bengis, berhujah dgn org2 yg suka mencantas idea pelajar, belajar untuk kerja beramai2 dan mcm2 lagi. Dalam MKK kami mengendalikan semua yg berkait dgn asrama, dr segi pengurusan, keselamatan, program2 dan yg seangkatan dgnya. Dari sini, kalau bab out of technical, sy belajar utk sabar dgn orang. Yes! Macam2 org yg sy jumpa, yang ishhhh kalau bukan kerana sabar dan imanku, sudah lama penumbuk ku singgah di muka mu #Oh mode ganas sekejap ya# hihi Hurm. Macam mana nak kata, sewaktu mengendalikan program, kita akan tahu siapa yg betul komited, dan siapa yg tak. Kita boleh kenal, org yg mmg betul2 ikhlas, buat kerana terpaksa, kerana nama, dan tak kurang yang buat tak buat kerja but then, status di Facebook menampakkan ooohhh saya buat semuanya.. #Eee yek yek#



> OK fine < Hurm, diringkaskan story. Cuma Allah tempat rintihan hati saya tertumpah waktu tu sbb, saya rasa tersangatlah.. ish.. perit.. makan dalam.. sedih.. dan macam-macam. Mungkin tu perkara biasa bila kita pgg amanah, but then me myself, ohhh tidak kuat. Walaubagaimanapun, i m not saying sy bagus sgt dlm bekerja, masa tu pun tak boleh lari dr buat silap, sedangkan kita pun sangat2 mentah dlm dunia berorganisasi. Apapun, dr situ sy pun mengenali lemahnya diri ini, byk nya khilaf tanpa disedari. Syukur, ramai kwn2 yg tolong, bg semangat, dan akhirnya sekarang secara rasmi nya bergelar mantan MKK. Hihi Ok Ok jadi stret to the point. Apa sebenarnya berlaku hari ini. Hoh! Di pagi yang hening tadi, saya menerima panggilan dr seorang lecture iaitu  Dr Andrew, yang nak jumpa sy di ofis dan suaranya sangat urgent. Hurm i keep wondering why, hinggalah sampai di fakulti, sy dimaklumkan oleh seorang sahabat (Yang juga menerima panggilan drpd Dr Andrew) , yang sebenarnya panggilan itu untuk tanya sama ada setuju utk tidak utk dinamakan sebagai calon MPP bagi musim mengundi tak lama lagi.



Haish, ya Allah. Tidak untuk kali ini. Untuk pegang satu tanggungjawab dan amanah yg terlalu besar itu, oh sangat kerdil diri ini rasanya. Tidak mampu, dan tidak layak sekali pun. Keputusan sy --> TIDAK, dan sy tak jumpa pun Dr. Andrew lepas itu. Menurut assumption sy, mungkin Dr. Andrew akan cari calon lain yang jauuuuh lebih berkredibiliti utk memimpin fakulti. Hurm yes! Berjaya buat keputusan yang bijak! :D Sangat tenang dan sangat happy dgn keputusan ini, kerana menurut sy, saya tahu kekuatan dan kelemahan diri saya, sangat2 arif akan kemampuan jiwa yg kerdil ini. Oh mana mungkin mampu mengendong amanah sebesar Dewan Sultan Mizan itu. huhu Jika saya mampu, sy akan grab, tapi.. utk kali ini.. hewhew kabhi nehi >,< Lagipun skrg, sy juga memegang amanah selaku naib presiden Alumni SMKATJ Batch 2002-2008. Jadi, somehow.. hmmph.. not this time.. >,< neither MKK nor MPP.. Saya perlu fokus belajar, dan saya nak fokus belajar sahaja utk semester akhir ini. Hoah, chaiyok3!! Focus, and score well insha Allah, may Allah make ease for everything. Kerana jalan menuntut ilmu ini, adalah amanah untuk diriku, untuk ibu bapaku, utk ummatku. Dan pasti tidak mungkin ku persia siakan ohhh >,<

No comments: