Pages

Sunday, June 30, 2013

Resepi donat :)


Resepi donat simple (20-25 biji) :

500 gram tepung
3 sudu gula
3 sudu susu pekat manis
3 sudu marjerin/planta
1/2 sudu gram
sepeket yis + airsuam secawan

Cara-cara:
1. Campurkan sepekt yis dengan air suam, biarkan berbuih dan bau masam dalam 5
minit.
2. Di dalam bekas yang lain, campurkan tepung, gula, susu, garam dan marjerin. Gaul rata, pastikan marjerin tidak berketul-ketul. 
3. Satukan adunan tepung dengan yis. Ulikan doh sehingga sebati, dan tepung tidak lagi melekat di tangan. Proses ini biasanya mengambil masa 10-15 minit.
3. Rehatkan doh seketika, tutup bekas doh dengan tuala lembap dalam masa 20-30 minit.
4. Kemudian, canaikan doh dengan ketebalan kurang lebih 1-1.5 cm. Shapekan donat (guna gelas dan penutup botol pun boleh). 
5. Biarkan setiap donat naik dan goreng. Untuk simpan freeze, goreng setengah masak dan simpan dalam bekas kedap udara sebelum disimpan dalam peti sejuk. 
6. Goreng donat sehinggan kekuningan, sedia dihidang bersama gula, topping coklat, nestum, choc rice etc :)

No comments: