Friday, June 29, 2012

I also got 'Bulatan Gembira'..!


I noe this term, 'Bulatan Gembira' from a blog entitle Angel Pakai Gucci hoho i like! very like it. Dan cerita tentang BG ini, amat sinonim dgn kaki-kaki surau.. org2 yang biasa g surau.. [ pada kebiasaannya tapi enggak juga ya ] Hurm, well proud to say this, i aso got! hihi Sebenarnya dah lama nak join, tapi segan dan tak tahu starting point nya di mana ya =.=?? Sampai la semester lepas, kak Qila bagi kekuatan utk join. Kak Qila merupakan ketua naqibah dy UMT. Ha, the big boss. Beliaula sangat2 galakkan & kak Qila tersangat lah baek orang nya =D Jadi sy ajak sorg lg kwn, Myra untuk join, sbb rasa x kuat lagi utk buat apa2 tanpa sorg kawan hoho then sy join. And i was, i am till now really happy! 

Perjumpaan demi perjumpaan, menemukan sy dgn naqibah yg merupakan sahabat seperjuangan sy dlm MKK ( Majlis Kolej Kediaman UMT ) ; Aisyah dan juga sahabat2 usrah yg lain iaitu Myra herself, junior2 kos pun ada, budak kos lain pun ada. Oleh sbb baru hari ini, saat ini ad niat nak bercerita pasal BG, jadi ad jugak nama yg dah lupe hihi ~_~ Yang masih segar bugar dalam ingatan, Kak Ana, Fifah, Umi, Sakinah etc hoho Mereka suma baek2 :) Setiap kali usrah, akn ada satu attendance yg perlu ditanda. Dan sebenarnya, attendance sy byk jugak 'O'  berbanding sahabat2 yang lain ( Dalam 2-3 kali jep ) Errr =,=''


Bila berada dalam BG, its a different feeling. Its like, there is a weird strength. Hurm Walaupun org dalam bulatan tu, kita x kenal, kita x rapat, but its like we are having a very much safer, comfortable zone to share, to speak out, to get along with each others. Ya! Seriously! And satu lagi, bila usrah, tiba2 jadi budak baik. hihi :p Bukan hipokrit atau berpura-pura. But, how to say this. Bila kita berda di kalangan orang2 yang baik, secara tak lansung kita akan terdorong utk menjadi baek. Dalam Islam pun kita ditarbiyah sebegitu utk jadi baek, utk melaksana perintah agama. Konsep yang bermula dari 'CUBA BUAT' dan akhir nya hikmah setiap sesuatu itu akan sampai di hati kita. Whoaa! Another point is, Ought for you to noe, those are not friends in the circle, but they are SISTERS, truly sisters. You will feel like they are someone close to you  =)

I still remember one day, BG diadakan di kawasan kompleks sukan, pada waktu malam time tu. Topik nya 'AMAR MAKRUF NAHI MUNGKAR'. Semua orang cakap, bagi pendapat. Sebenarnya, isu ini biasa diperkatakan. Tapi bila ad perkongsian dalam BG nih, ad bacaan ayat Al Quran dari sahabat2, its sumthing like.. awakening! Mengigatkan balik, a reminder. Jadi hati yang terlelap ini 'TERKEJUT', 'TERSETOK' kembali dari mimpi yang x habis2 hanyut dgn dunia tuh. Hoh~ Tambahan lagi bila ad sahabat yg berkebolehan utk sampaikan point secara berhikmah, jadi ia betul2 sampai ke hati, jiwa nurani yg mendengarnya. Yeah! I like! At least, setidak-tidak nya seharian sibuk dgn kuliah, assignment, discussion etc, ad sedikit vitamin (walaupun bukan 'NASIK') untuk rohani dalaman yang LAPOR nih, ye dak? Hoho 


Cuma, saya sendiri terkilan bila x dapat full attendance utk BG sy. Mungkin kerana sibuk, kekangan masa dan sebagainya. ='( Dan kadang-kadang ad jga BG dicadangkan utk buat di pantai, kedai makan etc utk santai2 sesama sahabat usrah. Kebanyakannya, sy x dapat hadir. Sangat bizi. Dan tatawla, kdg2 penat. Hurm. Natijahnya, there was one day event utk semua kumpulan2 usrah di surau Al Irfan, ada makan2, sesi santai2 dn sebagai nya. i was there at that time, ( act i forgot ) my BG members were there, tapi.. x tahu kenapa.. i had no strength to say Hi or what for them. Sy rasa malu nk tegur. Sy rasa x layak, dan bukan sebahagian dr mereka. Mereka kebanyakannya bertudung labuh, sangat akrab sesama mereka, and me, i was like foreigner. HOHO And maybe they didnt notice me, as they were enjoying themselves talking to one another. Sokay! I didnt mind that. Bersangka baik, apatah lagi pada orang-orang yang baik. Emm cuma, sy terpikir, maybe its my fault not really get along with them together well, x dtg usrah byk kali sbb x sempat dan sebagainya. Jadi, not so familiar to be apart from them. huhu Pengajaran utk diri yang sentiasa buat silap ini. Pd masa tu, sy pun ad discussion to attend, jd sy pun mengundur diri dari situ. Ohoo~ :O 


I wan to conclude all here. Reminder for me and for all. You must have a 'Bulatan Gembira' yokay? Because ( berdasarkan pengalaman saya ) HOHO :

(1) Buat kita terdorong utk jadi baek secara lansung & tak lansung :D
(2) Dekatkan kita dgn kawan2 yang baik insha Allah!
(3) Rasa tak sorang2 dalam perjuangan AGAMA. Hiyarkk!
(4) Reminder to remind. Mostly topik BG adalah utk reminder diri!
(5) Bagi kita pemahaman tntg suatu yg kita x faham 
hikmah di sebalik sumthing (Err, paham ke ni hoho)
(6) A space utk berinteraksi, sharing prob. 
Dan biasanya sahabat yg baik akan bg nasihat yg baik utk kita. 
(7) Bagi kita ketenangan, terasa keberkatan nya 'LAIN MACAM' 
bila hati terpaut atas nama 'Ukhwah fillah'

Okay! Till then, assalamualaikum! 

No comments: