Friday, February 10, 2017

TTC journey!

Assalamualaikum! if one ever terbukak blog yang dah ditinggalkan 2 tahun nih. miahaha! Its have been a while aku tak hupdate lansung blog nih. walaupun teringat sangat nak menaip tapi masa sangat sangat tak mengizinkan huh! Rindunyaaa nak menulis, where should I start where should I start! O_O

Huaa. rasanya check post lama baru duk update pasal belajar masak Alhamdulillah sekarang dah 10 bulan jadi bini orang heee. Alhamdulillah syukur dengan aturan yg Allah tetapkan utk aku. Dipertemukan dengan orang baik, keluarga baru yang baik. sekarang pun duduk rumah mertua Alhamdulillah ok ok ajer :) Tak banyak sangat berubah, well i am still a cake maker, jual kek, it just that now buat kek kat tempat khusus, satu tempat aku sewa khas untuk jadikan tempat operasi bisnes , so selesai masalah telor aku tak dicuri, tepung aku tade dh yang tak cukup or whatever haha. Alhamdulillah, walaupun bis naik turun, aku sentiasa usaha nak buat lagi baik, baik dan baikkk untuk survive daalam bidang yang aku minat nih.

Well tak berhajat panjang panjang untuk bercerita pasal tuh, just nk coretkan sedkit mengenai my very own TTC journey . Bila kawen otomatik semua orang espesially wife akn nakkkk baby kan. BABY BABY BABY kadang itu ajer yg main dalam kepala. haha taktahu lah kenapa. naluri seorang perempuan kot. So just nak coretkan sikit perjalanan TTC, untuk reference akan datang and whoever yang sedan TTC juga sekarang semoga Allah permudahkan untuk kita semua merasai nikmat hamil, melahirkan serta nikmat membesarkan seorang anak :) aamin aamin



April 2016

Sebulan selepas kawen, baru sedar ada something, which masalah 'perempuan perempuan' yang perlu di rawat, klinik-hospital-kolinik hospital and lasssst, dipendekkan cerita kena jalani satu minor operation on 12 April 2016  which the very same date my bestie pun masuk bilik operation untuk bersalin anak pertama beliau hee. so after this surgery, kena rehat dan dan undergo few appointment dgn gynae utk make sure everthing going back back to normal again. so yea, end of may, barulah mula misi untuk TTC! yeay!

May-Julai 2016 

Tada can sangat nak fokus TTC, haha. hasrat ada tapi tak fokus sangat. maybe one of the reason, nak kena ganti puasa, and pertengahan bulan Jun dah stat pose dah! haha. So disract skit timing kat situ, iyalah, bulan pose setahun sekali mesti la nak fokus betul ibadah waktu tu kan. so jalani hidup macam biasa biasa, just gugel gitu gitu aje pasal preggy, ttc and what so ever related to it. 

Ogos 2016 

Rasanya Ogos, baru semangat tu datang berkobar kobar balik nak preggy! ohhh yeayyy! so yes, macam biasa check tarikh last period, tarikh expected to subur, tarikh patut period etc. and guess what, bulan nih ter miss 4 hari period! waktu tu tarikh 28 Ogos kalau tak silap. jeng jeng jenggg! og aku tidak mampu menahan lagi hati membuak buak nak buat upt test, and last sekali tewas juga. HUH! aku singgah farmasi, beli upt, and tak dapat tunggu subuh esok pun utk test. Balik terus cari toilet! miahaha. dan masa ni lah, for the first time in my life, i saw the something yg sangat sangat sangat mengujakan hati ini. That '2 red lines pregnancy test' :') Allah, siesly perasaan tuh tak dapat digambarkan dengan kata kata. Hanya Allah tahu bertapa gumbiranya hati ini, and i felt like nak bagitahuuuu semuaaaa orang haha. Yes, org dalam rumah tahu, mak ayah. kebetulan hubby kat lain, ada kat selangor sbb ad majlis family. so i know kalau dia tahu dia la org paling super happy to know this news :') Plan nak buat surprise, tapi last2 dia tahu dlu dari adik dia. haha. and then masa tu tak tau nak buat apa sangat, buat buat macam biasa, sengih sorang sorang dalam 3-4 hari jugak, and alat upt yg test urin tu rasanya tak kurang 20 kali kot duk belek masa tu. padahal same je haha OMG while im writing this Allah je tahu mcm mana kuatnya perasaan utk nak melalui semua ni sekali lagi huhuhu




September 2016

Happy super happy! everyday i went through make me feel more and more excited than ever, know im one day closer to become a mother! I gugel every single thing about maternal, whats do and dont during pregnancy, download apps etc. i look at the baby everyday, as i use an apps that show how a baby look like in every phase. 1,2 minggu rasa sangat best knowing that theres a baby inside you :') masuk minggu ke 8 (bulan 2) yeah, masa ni mula melalui fasa sukar seorang ibu. muahaha. kebahagian yang dicoretkan tadi mula samar2 apabila alahan menjelma perlahan lahan dr hari ke hari huuu. everyday bangun rasa sangat weak, pening, dan memang tak mampu buat apa2. I remember theres one day, makan tak boleh , lalu dapur tak boleh, nak minum pun rasa nak keluar semula :( satu hari boleh sampai 5 kali muntah, dan paling banyak 12x, masa nih memang lemah sangat sangat badan. bertahan dan bertahan lagi. mujur ada Qari disisi sentiasa menemani. sampai masa dia drive pun selalu je, abg abg stopppp nk muntah :( huu and the next next week, pergi buat buku pink, beli minuman tambahan and keep gugeling utk cari cara utk atasi alahan. hukhuk

Oktober 2016 

I still remember baru je lepas tengok drama bersiri Patahnya Sebelah Sayap, I entered toilet utk buang air, the suddenly I had my first bleeding :( :( :( mula mula sikit, but then banyak, macam nak kena pakai pad period tuh. huhu. I was panic, scared., nak nangis (mmg nangis dh, huhu). Pelik, bgtahu husband and dia pun panik nak ajak p klinik, tapi kot kot lah bleeding biasa. tapi dalam hati Tuhan je tahu apa rasa macam tuh. Memang tak sedap hati sangat dah. ak pun wasap kat grup kwn kwn perempuan, they gave supports, ad yg mmg ad pengalaman misscarriage, bgtau kena g klinik mlm tu jugak, ada yg macam rilek, maybe biasa2 etc. and last last, we decided singgah Klinik Intan the next morning. Dr scan, and mata aku terkebil kebil tengok skrin, aku tak nampak apa2 mcm yg sepatutnya ak nampak utk imej baby yg masa tu sepatutnya 12 weeks. Dr cakap, 'kantung ada, tapi baby tade ni Puan'. Allah, rasa mcm di carik carik hati waktu tu T,T I was like, wait what? baby tada? T,T mmg tak dpt tahan dh, dpan DR. pun lantak p lah, ak ternangis jgk waktu tu. huu. the she explained, baby maybe stop growing shingga mggu ke 8 sahaja as saiz kantung kat skrin smpai mggu 8 je. then skrg baru bleeding, kes mcm ni dipanggil missed abortion (kes gugur, yg body kita tak sedar pun, smpai lah dia bleeding sendiri) 


To be continued...

No comments: